Bagsiden af retssikkerhedslovens § 4 (Taking the homeless serious)

 • Inge Schiermacher (Oplægsholder)

  Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag eller oplæg

  Beskrivelse

  Abstract
  De politiske argumenter for bestemmelsen om medvirken i sagsbehandlingen fremhæver, at borgeren har det primære ansvar for sin egen situation. Formålet med dette paper er at bidrage til belysning af anvendelsen af ansvar for egen situation.
  Dette paper er styret af spørgsmålet: hvordan opfylder bestemmelsen i lov om retssikkerhed på det sociale område om medvirken i sagsbehandlingen på det sociale område den politiske målsætning om, at borgeren har det primære ansvar for sin egen situation. Spørgsmålet behandles filosofisk ved først at undersøge indholdet i begrebet ansvar, lovens forståelse og dernæst ved at undersøge mulige konsekvenser af bestemmelsen. Der vises to urimelige konsekvenser. En af de mulige urimelige konsekvenser er, at borgere der følger eget indholdsansvar, og forsøger at tillempe sine forhold til forhold der udløser ydelser, fordømmes moralsk ud fra et snævert ydre ansvarsbegreb.
  I det tilfælde at borgerens tillempning af forhold skyldes hensyn til udøvelse af moralsk indholdsansvar kan den moralske fordømmelse være urimelig.
  I det tilfælde, at bestemmelsen kan medføre at en borger, der mangler til basale livsnødvendigheder og ikke medvirker ved sagsbehandlingen, ikke kan få hjælp med henvisning til borgerens eget ansvar, er en urimelig konsekvens af bestemmelsen.
  Afslutningsvis debatteres perspektiverne af det præsenterede ansvarsbegreb i relation til hjemløse.


  paperpræsentation
  Periode9 apr. 2011
  BegivenhedstitelBagsiden af retssikkerhedslovens § 4 (Taking the homeless serious)
  BegivenhedstypeForedrag/oplæg
  ArrangørNordic Homelessness Research Network
  PlaceringOslo, NorgeVis på kort