’Beredskab i Norge, Sverige og Danmark – hvad har vi fælles og hvad skiller os?

Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag eller oplæg

Beskrivelse

Baggrunden for udbygningen af beredskabet i Norge, Sverige og Danmark er forskellig. Landene kom gennem og ud af Anden Verdenskrig på forskellig måde. Hvor Sverige har haft neutralitetspolitikken som baggrund og Norge en aktiv modstandskamp, så lod Danmark sig besætte og har siden som småstat involveret sig i NATO og EU med et nært forhold til USA.

Men landenes beredskab har i efterkrigstiden også udviklet sig i et spændingsfelt mellem et beredskab baseret på enkelthændelser, kriser og krig bestemt at landenes risiko- og sårbarhedsanalyser og institutionelle opbygning.

En række nationale myndigheder med ministerielle styrelser og direktorater rammer landenes beredskab ind og tegner over regionale myndigheder og kommuner helt ned i lokalsamfundet et gevir af forbindelseslinjer, der tjener til at understøtte samfundenes sammenhængskraft. Det militære forsvar og frivillige organisationer udgør desuden komponenter i et totalforsvar, som mere eller mindre indgår i den verbale præsentation af landenes beredskabs set-up.

Sårbarhedsanalysen har med globalisering og samfundenes stadig større kompleksitet fået en stadig større betydning og understreget nødvendigheden af at et sektorberedskab kombineres med et ”horisontalt” beredskab. COVID-19 pandemien kan være et eksempel på, hvorledes et samfund må udvikle et mere sammenhængende beredskab. Forsigtighedsprincippet og forebyggende indsatser har fået ny aktualitet.

I de sidste år har der været gjort initiativer til at intensivere et øget beredskabssamarbejde mellem Norge, Sverige og Danmark. Hvordan forholder ”beredskabsarkitekturen” i de tre lande sig til hinanden? Vil det være muligt at føre en samtale om ligheder og forskelligheder med fokus på de tre landes beredskab?

IDA Risk inviterer til en samtale om de tre landes beredskaber med eksperter fra de tre lande med udgangspunkt i en 15 minutters præsentation af de enkelte landes beredskab.

Senior lektor Olof Ekman, Lund Universitet
Lektor Bjørn Ivar Kruke, Stavanger Universitet
Lektor Lene Sandberg, Katastrofe og risikomanageruddannelsen, Københavns Professionshøjskole

Moderator: Rasmus Dahlberg, historiker og forfatter
Periode13 nov. 2020
Sted for afholdelseDanmarks Ingeniørforening IDA, Danmark
Grad af anerkendelseInternational

Emneord

  • beredskab
  • forsigtighedsprincip