Er lediggang roden til alt ondt? Debatarrangement i Antropologforeningen

 • Mikkel Bo Madsen (Foredragsholder)

  Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag eller oplæg

  Beskrivelse

  Formål

  Beskæftigelsesområdet har stor politisk bevågenhed, og antropologer har i stigende grad fundet vej til beskæftigelsessektoren. Derfor sætter Antropologforeningen fokus på, hvordan vi i samtiden opfatter og udtrykker de centrale begreber ’lediggang’ og ’arbejdsløshed’.

  Den generelle politiske og moralske meningstilkendegivelse i samfundet om arbejdsløse og lediggang bliver ofte udtrykt med bekymrede miner og problemorienterede ytringer om, at det både for den enkelte og for samfundet som helhed kan være socialt, åndeligt og økonomisk nedbrydende ikke at bidrage på arbejdsmarkedet. Populært sagt bliver ledigheden roden til alt ondt og bør derfor bekæmpes med beskæftigelse (og uddannelse).

  I 1932 skrev filosoffen Bertrand Russel i et essay med titlen En hyldest til lediggang: ”Vejen til lykke og fremgang ligger i den organiserede reduktion af arbejde”. Ligesom han er citeret for at sige: ”Jeg mener, at der udføres alt for meget arbejde i denne verden, at umådelig skade forårsages af troen på, at arbejde er en dyd.” Hvad mente Bertrand Russell, da han i 1932 bad os om at slappe lidt mere af?

  Er lediggang roden til al ondt? Eller roden til al godt?

  Hvorfor skal arbejdsløse forandre sig og ikke arbejdsmarkedet? Men hvorfor skulle arbejdsmarkedet forandre sig, når de ledige har problemet?

  Hvorfor ser arbejdsmarkedets strukturer ud som de gør? Hvorfor har vi overhovedet et dagpengesystem, hvor dem med et arbejde betaler for dem uden et arbejde? Eller er det forkert at skære i dagpengeområdet?

  Er det synd for de arbejdsløse? Eller for dem, der betaler?

  Med Russels perspektiver på arbejde og lediggang in mente, vil vi med dette arrangement udfordre, undersøge, nuancere, inspirere og perspektivere de verserende generelle antagelser om arbejdsløshed og lediggang i samtiden ud fra politiske, eksistentielle og samfundsmæssige betingelser. Hvilke antropologiske og filosofiske anskuelser kalder det på? Oplægsholdernes opgave bliver derfor også at tage stilling til, hvad forskningen kan bidrage med.

  Program

  14.00 – 14.15: Velkommen og introduktion til eftermiddagen v/Antropologforeningen

  14.15 – 14.45: Karen Lisa Salamon (lektor, Institut for Antropologi, KU):

  Ulønnet arbejde – frivilligt arbejde: Et historisk tilbageslag?

  14.45 – 15.15: Mikkel Bo Madsen (adjunkt, Professionshøjskolen Metropol):

  Hvad skal der dog komme ud af det? Aktuelle studier af beskæftigelsesrettede indsatser for socialt udsatte

  15.15 – 15.30: Pause med øl og vand

  15.30 – 16.00: Martin D. Munk (Professor, Aalborg Universitet):

  Ulighed i et nyt lys – den store samfundsomvæltning: fra iværksætter livsform til lønmodtager livsform og offentlig forsørgelse

  16.00 – 16.15: Pause med øl og vand

  16.15 – 17.15: Spørgsmål fra politikere – og de øvrige deltagere:

  Christian Juhl (MF, arbejdsmarkedsordfører, Enhedslisten) og Lennart Damsbo-Andersen (MF, beskæftigelsesordfører, Socialdemokratiet) vil stille kritiske spørgsmål til oplægsholderne

  17.15 – 17.30: Afrunding v/Antropologforeningen


  Oplæg med titlen: Hvad skal der dog komme ud af det? Aktuelle studier af beskæftigelsesrettede indsatser for socialt udsatte
  Periode29 jan. 2015
  BegivenhedstitelEr lediggang roden til alt ondt? Debatarrangement i Antropologforeningen
  BegivenhedstypeSeminar
  PlaceringKøbenhavn, DanmarkVis på kort