Beskrivelse
Læringsmål: Seminarets (tilsigtede) output: Seminaret skal bidrage til en udvidelse af diskussionen og arbejdet med innovation og telesundhed som nyt område i fysioterapeutuddannelsen. Boosting seminaret repræsenterer et innovationspædagogisk seminar, hvor deltagerne engageres i innovationsprocesser, og skaber et katalog af forskellige idéer til eksperimenter med hhv. inkrementel og radikal innovation af fysioterapeutuddannelsens praksisser, målrettet integration af arbejdet med temaet telesundhed og innovation i uddannelseshverdagen.Undervisnings- og arbejdsformer: Boosting seminar
Seminarets (tilsigtede) input: Seminaret tilbyder et (kortfattet) view over forskellige videns-, lærings- og teknologiforståelser, og placerer disse i relation til forskellige didaktiske greb. De forskellige didaktiske greb repræsenterer eksempler på tilgange til at åbne arbejdet med brobygninger mellem uddannelses- og professionspraksisser knyttet til innovation og telesundhed som tema. De efterfølgende workshops (interaktionssessioner) afgrænses til at fokusere på udvikling af innovationsdidaktiske greb relateret til UCSJ fysioterapeutuddannelsens arbejde med temaet på de to udbudssteder i Næstved og Roskilde.
Interaktionssessionerne tager formmæssigt afsæt i labmetoden ”forbløffende praksisser”, hvor deltagerne (undervisere og uddannelseschefer) arbejder nysgerrigt udfoldende med konkrete case eksempler på arbejdet med innovation og telesundhed i uddannelseshverdagen og professionsarbejdet, og anvender disse som afsæt for at stille spørgsmålet: Hvordan udfordrer disse eksempler vores uddannelsespraksisser? Hvilke nye spørgsmål rejser de? Og hvordan kan vi blive bedre til at forberede de studerende til at indgå i det fortløbende arbej-de med at innovere fysioterapeutprofessionens praksisser med telesundhed som dagsorden? Case eksemplerne skal hjælpe med at åbne emnet op, og eksemplerne hentes fra empiri genereret i forbindelse med telesundhedssporet i VIOL projektet.
Samtidig er det grundtanken, at seminaret agerer eksemplarisk, ved at relatere til Lotte Darsø’s innovationsdiamant.
Begrundelse for valg af undervisnings- og arbejdsformer: Kontekst
Boosting seminaret (som vi har valgt at kalde det) repræsenterer første af-prøvning af en prototype på boosting af arbejdet med uddannelsesudvikling i UCSJ – her med fokus på temaet ”innovation og telesundhed”. Seminaret er designet og faciliteres af forskere fra Forskning og Innovation, som en del af forsknings- og innovationsaktiviteterne i projekt Velfærdsteknologi, Innovation, Omsorg og Læring (VIOL). Det betyder at seminaret og de forskellige delaktiviteter vil indgå som en del af empiriindsamlingen i VIOL projektet. FI forskerne vil indsamle empiri via forskellige metoder (lyd- og videooptagelser) under og efter (interviews med uddannelseschefer og undervisere) boosting seminaret, med henblik på at kunne videreudvikle på seminaret som prototype for videresættelse af arbejdet med uddannelsesudvikling for undervisere og uddannelsesledere i UCSJ.
Abstract
Telesundhed er både et politisk oplæg, en spareøvelse, og et område, der i høj grad er med til at forandre det danske sundhedssystem og de relaterede professionspraksisser. Det betyder at også rammerne omkring og det faglige indhold i fysioterapeutens arbejdsdag er sat til forhandling. Selvhjulpne borgere, virtuel genoptræning, videomøder og videoinstruktioner er blot et udsnit af eksempler på nye teknologier, begreber, og professionspraksisser, der, i velfærdens navn, med hastige skridt vinder udbredelse indenfor eksempelvis sundhedscentre i Danmark.
Netop den øgede hastighed på udbredelsen af telesundhedsydelser som vi ser i dag, kalder på professioner der er i stand til fortløbende at kigge med fagligt kritiske og bevidste øjne på og engagere sig i meningsfulde fagligt velfunderede ændringer af egne praksisser. Dermed aktualiseres yderligt behov for en fysioterapeutuddannelse, der både selv er i bevægelse, og uddanner fysioterapeuter, som kan indgå aktivt i arbejde med fortløbende at innovere fysioterapeutprofessionens praksisser.
Boosting seminaret ”Innovation og telesundhed” rejser problemstillingen: Hvordan kan fysioterapeutuddannelsen forberede de studerende til at indgå i det fortløbende arbejde med at innovere fysioterapeutprofessionens praksisser med telesundhed som dagsorden?
Periode | 2014 → … |
---|