Liv i skolen (Tidsskrift)

Aktivitet: Udgivelse af peer-review og redaktionelt arbejde - typerReviewer/redaktør af tidsskrift

Beskrivelse

Een Time Dagligen
Allerede i den første skolelov i Danmark fra 1814 var det intentionen, at eleverne skulle bevæge sig ”Een Time Dagligen”. Med indførelsen af den nye skolereform ser det ud til at blive en realitet med præcis 200 års forsinkelse. Denne kuriositet er nok ikke tænkt som en særlig fødselsdagsgave til skolen eller eleverne, selvom vi er nogle der vil tage imod det som sådan.

Ret skal være ret. En time er blevet til 45 minutter, men effektivisering er jo også en del af tidens trend. At børn har godt af at bevæge sig, er under alle omstændigheder ingen ny tanke, men hvorfor er det lige nu, det skal implementeres? Hvad ved vi fra forskningen om sammenhængen mellem motion, bevægelse, idræt, sundhed, læring og motivation? Hvilke erfaringer har skoler, lærere og pædagoger, som i en årrække har arbejdet med bevægelse som en større del af skolehverdagen? Hvordan kan vi didaktisk gribe den nye udfordring an?

Det er spørgsmål som disse, vi forsøger at besvare. De indbudte skribenter reflekterer, fra hvert deres perspektiv, over spørgsmål som hvorfor, hvad, hvem og hvordan. Fælles for artiklerne er et ønske om at inspirere skolens aktører til at tænke nyt og anderledes omkring bevægelse i skolens hverdag og dermed bidrage til de didaktiske overvejelser som er i fuld gang på skolerne i disse måneder.

I 1814 indeholdt loven den lille, men helt afgørende modifikation, at gymnastik kun var obligatorisk, hvor der var kvalificerede lærere. I 2014 vil intentionen om næsten Een Time Dagligen formentlig også støde på udfordringer – både af praktisk karakter og i bestræbelsen på at sikre tilstrækkelig kvalitet i motions- og bevægelsesaktiviteterne.

Når man kigger rundt i det danske skolelandskab, er der mange eksempler på systematisk arbejde med mere bevægelse i skolen – både i fagene, i frikvarterne, i idrætstimerne og i børnenes fri tid, ligesom der er skoler der gennem flere år har samarbejdet med det lokale foreningsliv. Der er således masser af erfaringer at trække på og lade sig inspirere af. Vi er glade for at kunne præsentere en lille flig af den allerede eksisterende mangfoldige praksis.

Artiklerne tager fat på temaer som lærer- og pædagogroller, skole-foreningssamarbejde, ledelsesudfordringer, læringsforståelser, dannelse, sundhedsbegreber og meget andet. Men først får undervisningsministeren lov til at give reformen et par ekstra ord med på vejen.
Periode2014
Type af tidsskriftTidsskrift