Resiliensprocesser og risikofaktorer - ikke alle lever op til den sociale arv: Tværprofessionelt undervisningsforløb med tæt praksis-teori immitation i forløbet til skabelse af et intermediært didaktisk rum for relfeksion og læring

Aktivitet: Andre aktivitetstyperUndervisningsforløb

Beskrivelse

Læringsmål: Formålet med modulet er at kvalificere de studerendes evne til at studere og løse aktuelle problemstillinger i praksisfeltet, der forudsætter og udfordrer det tværprofessionelle samarbejde.

Hensigten er således at uddanne professionsbachelorer, der gennem tværprofessionelt samarbejde kan imødekomme behovet for at skabe sammenhæng og overgange mellem forskellige velfærdsydelser med udgangspunkt i borgernes behov. Derudover skal modulet bidrage til at udvikle de studerendes professionsbachelorfaglighed og et fælles professionsbachelorfagligt sprog. Dette udfordres bl.a. af, at de socialrådgiverstuderende deltager på 5. semester, mens de øvrige studerende deltager på 2. semester. Der er således fuldstændig som i det virkelige liv forskelle i den fag-faglige viden og kompetencer, hvor opgaven er at dele denne viden i samarbejdet omkring den borgernære problemstilling. Herved opøves de studerendes evne til tværfaglig kommunikation og bevidsthed om egen kernefaglighed.

Målet er at kunne identificere resiliensprocesser og have viden om, hvordan man kan fremme sådanne i en tværprofessionel ramme.
Undervisnings- og arbejdsformer: Dialogbaseret undervisning omkring resiliens, juridiske forhold, tværprofessionelt samarbejde og konkrete værktøjer til at opspore truede børn. Oplæg fra eksterne undervisere, der arbejder med resiliensprocesser og input fra mennesker, der har oplevet omsorgssvigt eller er blevet "resiliente". Herudfra gruppearbejde med vejledning i tværprofessionelt sammensatte grupper hvor det konkrete mål er, ud fra en undersøgelse af en resiliensproces i praksis (feltarbejde/interview), at bearbejde denne i forhold til Bronfenbrenners udviklingsøkologiske model. Kurset afsluttes med en workshop, hvor resultaterne af de forskellige gruppers arbejder fremlægges og diskuteres.

Begrundelse for valg af undervisnings- og arbejdsformer: Der vælges dialogbaseret undervisning omkring centrale temaer inden for tværprofesionelt samarbejde, resiliens og jura for at skabe en fælles teoretisk referenceramme.
Der vælges eksterne undervisere fra praksis for at sikre solid praksisforankring, og fordi den levede erfaring er med til at støtte de studerendes motivation og mulighed for faglig indlevelse.
Underviser sammensætter ud fra deltagerlisten tværprofesionelle grupper a 5-6 studerende, der skal arbejde med en konkret problematik, for at træne de studerende i at formulere sig i en tværprofessionel kontekst og støtte dem i såvel deres egen kernefaglighed som i at kunne indgå i et tværprofessionelt samarbejde. De studerende befinder sig på hhv 5. semester (socialrådgiveruddannelsen) og 3. semester (øvrige professionsuddannelser). Modulet er obligatorisk, men de studerende har mulighed for at vælge Resiliensprocesser som ét af 19 forskellige valgfag. Det er en udfordring, at det tværprofessionelle modul er lagt på forskellige uddannelsestrin i de enkelte uddannelsesbekendtgørelser, men valgfaget bliver taget op som en immitation af den praktiske virkelighed, hvor forskellige tværprofessionelle netværk ligeledes ofte er præget af forskelle i fagfaglighed og personlige kompetencer (Ejrnæs Morten (2004): Faglighed og tværfaglighed. Akademisk forlag København, side 206).
Vejledningen er et væsentligt element i forløbet, hvor underviseren faciliterer de tværprofessionelle diskussioner. Herved skabes et 3. læringsrum, hvor de studerendes fremtidige praksiskontekst imiteres i en tryg ramme, hvor der skabes plads til at øve sig og reflektere over egen såvel som andres styrker og svagheder i læringsrummet (Se evt. Notvig og Eriksen (2013): Teknologiunderstøttet simulationsundervisning som translokation for teoretisk viden og praksis handling. I Lærings og Medier nr. 11, side 10). Underviserens vejlederrolle med fokus på tværprofessionelle interaktioner er i denne fase afgørende for at sikre optimalt læringsudbytte.
Der vælges en afsluttende fælles workshop for at sikre størst mulig videndeling og studenterdeltagelse. Denne er inspiret af Roar Pettersen: Problembaserede læring, hvor sidste trin i processen er en præsentation af initiativer og løsninger med det formål at udvide den faglige forståelse og indsigt samt danne afsæt til videre læring (Pettersen (2001), side 87).

Periode2014 → …
Sted for afholdelseOdense Kommune, Danmark

Emneord

  • social inklusion
  • resiliens
  • teams
  • tværfagligt samarbejde
  • socialt udsatte
  • opsporing og resiliensfremmende faktorer