Temaeftermiddag for skoleledere, vejledere, lærere og studerende: Hvordan kan man samarbejde om at udvikle undervisning, så der skabe nye deltagelsesmuligheder for elever, der "opleves vanskelige at inkludere"?

Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag eller oplæg

Beskrivelse

På denne temaeftermiddag skal vi se nærmere på forskellige undervisningssituationer, der fra henholdsvis et elev- og lærerperspektiv kan opleves vanskelige og dilemmafyldte.
Vi skal drøfte, hvordan individualiserede problemforståelser og kategoriseringsprocesser udvikles i skolen og i undervisningen, hvor elever f.eks. kan opleves som forstyrrende, urolige, passive eller vanskelige at inkludere.
Der tages afsæt i en forståelse af, at elevernes deltagelsesmåder må forstås i sammenhæng med skolens strukturelle betingelser, lærernes ofte modsatrettede og vanskelige undervisningsbetingelser, klassens sociale dynamikker og de fællesskaber, som eleverne arbejder på at blive en del af i skolen. På temadagen vil jeg bl.a. vise eksempler på, hvordan den dialogiske undervisning og gruppearbejde som undervisningsform kan skabe forskellige, men også nogle gange vanskelige deltagelsesbetingelser og dilemmaer for eleverne.
Med dette afsæt skal vi diskutere, hvordan man i stedet kan tilrettelægge undervisning, som både har potentiale til at være fællesskabende og som samtidig tager afsæt i, at eleverne er forskellige.
Hvad betyder begrebet deltagelsesmuligheder egentligt, og hvilken teoretisk grundforståelse trækker begrebet på? – og hvordan kan man med denne forståelse arbejde med at skabe deltagelsesmuligheder i skolens praksis?
Hvordan kan vi pædagogisk og didaktisk arbejde med at udvikle opgaver, aktiviteter og undervisningspraksis, der både skaber tilhør, deltagelsesmuligheder og mulighed for, at eleverne kan udfolde fagligt engagement og bidrage meningsfuldt?
Periode30 okt. 2023
BegivenhedstitelTemaeftermiddag: "Hvordan kan man i undervisningen arbejde med at skabe nye deltagelsesmuligheder for elever, der har det svært i skolen?": Åbent arrangement i Nordjylland under "Den mangfoldige folkeskole"
BegivenhedstypeForedrag/oplæg
PlaceringHjørring, DanmarkVis på kort
Grad af anerkendelseRegional