Projekter pr. år
Organisationsprofil
Organisationsprofil
Fremtidens sundhedsudfordringer skal løses i samspil mellem uddannelsesinstitutioner, sundhedsvæsnet og private teknologivirksomheder. Vi arbejder for at facilitere dette samspil og bidrage til fremtidens teknologiske løsninger.
Hvad forsker vi i?
Vores forskningsprogram "Sundhed og teknologi" har fokus på, at vi ser ind i en fremtid, hvor mennesker i stigende grad lever længere og flere diagnosticeres med en kronisk sygdom. Samtidig vil borgerne behandles med brug af den nyeste teknologi. Dette resulterer i øgede sundhedsudgifter og stiller store krav til vores sundhedsvæsen, der samtidig forventes at være billigt, effektivt og benytte den nyeste teknologi optimalt. Denne øgede efterspørgsel medfører en rivende teknologisk udvikling inden for det sundhedsfaglige område. Med afsæt i vores uddannelser ser vi det som en vigtig opgave at bidrage til at ny viden omsættes i professionerne, sundhedsvæsenet og det private erhvervsliv.
Vores ambition er at være førende inden for missionsdrevet forskning og udvikling, der ved at styrke professionerne skaber værdi for borgere og virksomheder. Det kan og bør ske i samarbejde med professionernes praksis og andre videnspartnere, herunder hospitaler, universiteter og virksomheder, men altid rettet mod at skabe værdi for borgere og virksomheder gennem professionel praksisudøvelse. Vi vil bidrage med kemiske og biologiske metoder, der understøtter udvikling af effektive analyser og innovative produkter.
Hvordan forsker vi?
Vi udvikler og implementerer nye metoder og teknologier inden for laboratorievidenskab. Disse metoder bringes i spil i forskellige sundhedsmæssige problemstillinger, herunder diagnostik, sygdomsforskning og materialeforskning, der bidrager til sundhed.
Vi udvikler de professionsfaglige kompetencer, sikrer forankring af viden i professionerne og inddrager relevante professionsfaglige personer i forsknings- og udviklingsarbejdet.
Vores forskning finder sted i laboratorier hos samarbejdspartnere og i egne laboratorier, der ligger i tilknytning til Institut for Teknologiske Uddannelser på KP Science Lab. Her udvikler vi metoder og arbejder med forskningsprojekter indenfor kemiteknologi, bioteknologi, mikrobiologi og cellebiologi.
Vi har en lang tradition med at samarbejde tæt med aftagere og at inddrage talentspors- og forskningsstuderende i forskningsprojekterne.
Udvalgte projekter
De molekylære mekanismer i Parkinsons sygdom
Aggregering og ophobning af såkaldte amyloid proteiner kan være en medvirkende årsag til patologisk progression i adskillige neurodegenerative sygdomme. Vi bruger cellekulture og vævspræparater fra patienter til undersøgelse af de underliggende mekanismer i sygdomsudviklingen.
Analyser af kortisol i hår
Vi er ved at udvikle en metode til måling af stresshormonet kortisol i hårprøver. Denne analyse kan anvendes i en bred vifte at projekter, hvor der ønskes et objektivt mål for stress, f.eks. i interventionsstudier i demente og børn.
AI model til udvælgelse af borgere med størst risiko for fremtidig unødvendig indlæggelse.
I et samarbejde med Geriatrisk afdeling på Køge Sygehus, anvender vi data fra Lolland Falster undersøgelsen og fra Nationale Registre til at udvikle en AI model med henblik på at udvælge borgere med størst risiko for fremtidig indlæggelse.
Technological literacy for lab and health technology professionals
I dette Erasmus+ finansierede netværk udforsker vi hvad teknologisk og digitalt beredskab vil sige inden for Laborant-, Bioanalytiker- og Radiograf professionerne og udvikler nye undervisningstilgange som kan understøtte dette. Vi samarbejder med kolleger i Norge, Finland og Holland.
Kontakt
Ditte Jacobsen
Forsknings- og uddannelsesleder
[email protected]
Tel: 51 38 03 96
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsmiljøet nedenfor.
Fingerprint
Samarbejde og topforskningsområder i de sidste fem år
Profiler
-
ANGEL: Udvikling og effektivitet af modulopbyggede rensesystemer til fjernelse af uorganiske og organiske kontaminanter
Marcussen, H. (Projektleder), Martinez, J. B. (Projektdeltager) & Salvarli, P. S. (Projektdeltager)
07/11/24 → …
Projekter: Projekt › Forskning
-
Realtid helbredsmonitorering ved brug af digitale biomarkører i den primære sundhedssektor
Larsen, J. M. (Projektleder) & Christoffersen, S. V. (Projektdeltager)
16/09/24 → 31/01/25
Projekter: Projekt › Forskning
-
Opformering af A431 cancerceller til in vitro 3D cancer spheroider
Kjær, C. (CoPI) & Nielsen, B. S. (Projektleder)
31/08/24 → 30/06/25
Projekter: Projekt › Forskning
-
Biomedical laboratory scientists and technicians in digital pathology: Is there a need forprofessional development?
Jensen, C. L., Thomsen, L. K., Zeuthen, M. C., Johnsen, S., El Jashi, R., Friberg Bruun Nielsen, M., Kjær, L. E. H. T. & Smith, J., 1 jan. 2024, I: Digital health. 10, 12 s.Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftsartikel › Forskning › peer review
Åben adgang -
DNA gel-elektroforese
Møller, M. E. (Udvikler) & Hansen, C. (Udvikler), 27 nov. 2024Publikation: Ikke-skriftlig produktion › Video, andre visuelle produkter › Undervisning
-
DNAJB6 is expressed in neurons and oligodendrocytes of the human brain
Hentze, J., Folke, J., Aznar, S., Nyeng, P., Brudek, T. & Hansen, C., dec. 2024, I: Glia. 72, 12, s. 2313-2326 14 s.Bidragets oversatte titel :DNAJB6 er udtrykt i nerveceller og oligodendrocytter i den humane hjerne Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftsartikel › Forskning › peer review
-
Læring og Medier (Tidsskrift)
Lorenzen, H. (Referee/bedømmer)
2024Aktivitet: Udgivelse af peer-review og redaktionelt arbejde - typer › Reviewer/redaktør af tidsskrift
-
Danske Bioanalytikeres Forskningsfond (Ekstern organisation)
Kjær, C. (Medlem)
2024Aktivitet: Medlemsskab - typer › Medlemskab af udvalg/råd
-
PhD course: Introduction to Nutritional Metabolomics
Larsen, J. M. (Deltager)
1 jul. 2024 → 5 jul. 2024Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Workshop
Presse/medier
-
-
Debat: Teknologien ændrer og udfordrer faglige opgaver, roller og ansvar. Det skal vi forholde os til
Smith, J., Brinckmann, R., Carlson, M., Hansen, H., Phanareth, K., Christensen, M. & Holch Kristensen, B.
16/01/24
1 Mediebidrag
Presse/medie