Det naturlige forløb af lænderygsmerter hos børn og unge

  • Junge, Tina (Projektleder)
  • Kjær, Per (Projektdeltager)
  • Boyle, Eleanor (Projektdeltager)
  • Wedderkopp, Niels (Projektdeltager)

Projektdetaljer

Beskrivelse

’Børn og unge med ondt i ryggen bliver ofte voksne med ondt i ryggen’
– eller gør de, og hvorfor og hvad gør vi?

Forekomsten af rygsmerter stiger hos børn i takt med alderen og når de voksnes niveau omkring 18-års alderen. Der findes til dato dog kun få studier af det naturlige forløb hos børn og unge med rygsmerter, målt med gentagne målinger over længere tid.

Hvis man kun ser på tilstedeværelse eller ikke-tilstedeværelse af rygsmerter på enkeltstående tidspunkter, vil det begrænse vores forståelse af tilstanden – derfor er vi nødt til at anvende livsforløbsepidemiologi, hvor man over tid kan identificere specifikke gruppers ´spor´, hvilket kan fortælle os noget om det naturlige forløb og om ændringer i en given tilstand over tid. Når man ser på længere forløb med adskillige målinger hos store befolkningsgrupper, kan man bedre beskrive den varierende og gentagne natur, som mange smertetilstande antager, ex. rygbesvær.

Forståelse for udvikling af, og prædiktorer for, rygsmerteforløb kan hjælpe sundhedsprofessionelle med at iværksætte sundhedsfremmende tiltag, forbedre dialogen med den barnet/den unge med rygsmerter ift. hvad man kan forvente af et givent forløb, og kan ligeledes have betydning for klinisk beslutningstagen.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/06/1801/06/21