Projektdetaljer
Beskrivelse
Hjørnestenene i behandling af type 2-diabetes (T2D) er medicin, mad og motion. Alligevel svarer 75% i Diabetesforeningens undersøgelsen ”Livet med diabetes 2021”, at de ikke har fået et kommunalt tilbud om kostvejledning og motion. Fremtiden varsler flere borgere med T2D, øget pres på de kommunale sundhedsudgifter og mangel på arbejdskraft inden for velfærdsområdet. For at sikre at fremtidens borger med T2D får hjælp til kostomlægning er der behov for at tænke nyt. Litteraturen viser, at teoretisk undervisning om mad og sygdom kan være vanskelig at omsætte til praktisk madlavning i eget køkken og ikke inspirerer til ændret adfærd. Formålet med projektet er derfor at give et innovativt bud (Diabetesmadkassen) på et fremtidigt kommunalt tilbud, som støtter borgere i at forstå principperne for og lave diabetesvenlig mad i eget køkken. Hensigten med forløbet er, at borgerne bliver selvhjulpne og motiverede til at lave og spise diabetesvenlig mad og at dette udmøntes i konkrete adfærdsændringer i form af diabetesvenlige kostvaner.
Projektet er tilrettelagt i fire faser: 1) Brugerperspektiv, 2) Udvikling og afprøvning af prototyper på Diabetesmadkassen, 3) Opskalering og tilpasning af Diabetesmadkassen og 4) Feasibility studie.
I fase 1 gennemføres interviews, observation og workshops med sundhedsprofessionelle og borgere med type 2-diabetes. Empirien opsamles i en rapport, der beskriver målgruppens perspektiver og adfærdsmønstre samt identificerede løsningsmuligheder, der imødekommer afdækkede bruger- og adfærdsperspektiver. Rapporten afsluttes med en teoretisk beskrivelse en v.0 prototype på Diabetesmadkassen. Prototype v.0 danner afsæt for udviklingen af det konkrete forløb i projektets efterfølgende fase 2).
Projektet er tilrettelagt i fire faser: 1) Brugerperspektiv, 2) Udvikling og afprøvning af prototyper på Diabetesmadkassen, 3) Opskalering og tilpasning af Diabetesmadkassen og 4) Feasibility studie.
I fase 1 gennemføres interviews, observation og workshops med sundhedsprofessionelle og borgere med type 2-diabetes. Empirien opsamles i en rapport, der beskriver målgruppens perspektiver og adfærdsmønstre samt identificerede løsningsmuligheder, der imødekommer afdækkede bruger- og adfærdsperspektiver. Rapporten afsluttes med en teoretisk beskrivelse en v.0 prototype på Diabetesmadkassen. Prototype v.0 danner afsæt for udviklingen af det konkrete forløb i projektets efterfølgende fase 2).
Kort titel | Diabetesmadkassen |
---|---|
Status | Afsluttet |
Effektiv start/slut dato | 01/11/23 → 31/01/25 |
Emneord
- Sundhed, ernæring og livskvalitet
- type 2-diabetes
- diabetesvenlige kostråd