dysfagikost til småtspisende ældre

  • Wolff, Susanne (Projektleder)
  • Beck, Anne Marie (Projektdeltager)
  • Leedo, Eva (Projektdeltager)
  • Alexander, Majken (Projektdeltager)
  • Thøgersen, Anna-Grethe (Projektdeltager)
  • Annette, Kjærsgaard (Projektleder)
  • Steenvoorden, Michelle (Projektdeltager)

    Projektdetaljer

    Beskrivelse

    Dysfagi (spise-synkeproblemer) er associeret med øget risiko for morbiditet, øget risiko for mortalitet, reduceret livskvalitet, risiko for social isolation og øgede samfundsøkonomiske omkostninger. Det er anslået at 60-87 % af ældre borgere på plejehjem har spise-synkeproblem (1 ). Formodentlig lider en endnu større andel af småtspisende ældre borgere af ikke erkendt præ-dysfagi. Denne gruppe formodes derfor også at kunne have glæde af modificeret kost.
    Selvom der i dag findes tilbud om kost med modificeret konsistens (hhv. blød, gratin og cremet) så foretrækker mange borgere med dysfagi normal kost, også selvom de får maden i den gale hals, blandt andet fordi de ikke kan lide smagen, udseendet og ensformigheden af den modificerede kost (2 ). Vi ved, at de sensoriske parametre har stor betydning for hvordan oplevelsen af et måltid bliver. Appetitten skærpes normalt ved at alle sanser stimuleres. Smagen er ikke kun i maden, men i høj grad i hjernes fortolkning og erindring om det måltid der bliver serveret.

    Formålet med projektet er at udvikle og afprøve opskrifter med modificeret konsistens til borgere, der har behov for dette tilbud. Opskrifterne skal stimulere sanserne igennem smag og udseende, således at maden smager som, og ligner en gourmetoplevelse. Forventningen er her igennem at sikre at borgere med behov for modificeret kost, vælger den kost der er optimal for dem, når maden ikke længere adskiller sig fra de øvrige plejehjemsbeboeres mad.
    Kort titelthe new normal
    StatusAfsluttet
    Effektiv start/slut dato08/01/1801/01/20

    Samarbejdspartnere

    • Nestlé Research Center (leder)
    • KU Food
    • Hammel Neurocenter