Forebyggelse af kemiske arbejdsskader forårsaget af giftige limdampe på patologiafdelinger

Projektdetaljer

Beskrivelse

BAGGRUND
I følge arbejdstilsynets retningslinjer skal al unødig sundhedsskadelig påvirkning fra stoffer og materialer undgås på arbejdspladser. Vi ønsker at forebygge kemiske arbejdsskader på patologiafdelinger, hvor bioanalytikere og læger for nuværende arbejder med giftige dampe fra et monteringsmedie, som er en slags lim. Monteringsmediet anvendes til at sætte et dækglas på et objektglas med vævssnit for at kunne se celler og andre vævsstrukturer klart og tydeligt i lysmikroskopet. Nuværende monteringsmedie (Pertex) indeholder de sundhedsskadelige xylene og ethylbenzen, men er blevet anvendt i årtier på grund af dets gode egenskaber, hvor erstatning hidtil ikke har været fundet. Nu er UV-hurtigtørrende produkter kommet på markedet, som hærder indenfor minutter og ser lovende ud.

FORMÅL
Formålet med projektet er at finde en ny valid og brugbar løsning med et ikke-sundhedsskadeligt medie til montering af dækglas inden lysmikroskopi. Det nye monteringsmedie skal kunne bibeholde et sundt arbejdsmiljø med samme høje diagnostiske kvalitet og bevarelse af svartid til operationsstuerne på under 20 minutter.

METODE
Vi vil teste forskellige nye monteringsmedier. Der vil testes forskellige mængder, hærdningstider, penetreringstider og tørretider på varmeplade, samt udvikling af mest hensigtsmæssig monteringsteknik af dækglas med totalt tidsforbrug (tidsstudie). Til afprøvning anvendes bl.a. colon-, testis-, hud- og mammavæv.
Når der er udviklet en funktionel protokol, vil den afprøves i praksis i fryselaboratoriet på 200 vævssnit fra mindst fire forskellige organer. Der vil tages tid (tidsstudie). Efter montering vil snittene scores (score fra 0-3) i forhold til farvekvalitet, artefakter som luftbobler og revner, og klarhed, og diagnostisk kvalitet vurderet ved patolog. Der sammenlignes med gold standard Pertex monterede væv skåret fortløbende fra samme vævsblok. Yderligere vil lysmikroskopi og virtuel mikroskopi sammenlignes og glas opbevares og scores igen efter 4, 12 uger og 1 år for at teste holdbarheden. Den nye monteringsprocedure vil implementeres på Herlev og Gentofte Hospital, Afdeling for Patologi. Vi ønsker at vidensdele nationalt igennem udarbejdelse af anbefalinger, i relevante fagblade og via mundtlig formidling ved relevante møder og laboratoriefokuserede konferencer. Da der ikke findes videnskabelige artikler på emnet, vil vi også formidle internationalt ved videnskabelig peer-reviewed publicering.
Kort titelErstatning af monteringsmedie i frysesektionen
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/10/2130/09/24

Samarbejdspartnere

  • Herlev-Gentofte Universitetshospital (Projektpartner) (leder)

Fingerprint

Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.