Jeg har set det selv er en faglitterær skildring af Lotte Kærså og hendes indflydelse på den danske børnemusikalske tradition i både dagtilbud, skole og i fritidspædagogikken. Dertil skildres, hvorledes hendes grundsyn og musikalske engagement har påvirket stærke strømninger i den populærmusikalske musikkultur i 80’enres og 90’ernes København.
Biografien er relevant i kulturhistorisk samt musikpædagogisk lys. Lottes liv og virke sammenfletter og portrætterer et epokegørende genreskift både i forhold til centrale forandringer af det danske børnesyn og i måden hvorpå der blev skrevet og produceret musik for og med børn. Hendes stærke tilhørsforhold til Grethe Agatz og miljøet omkring de kulturradikale, og måden hvorpå de har influeret både hendes egen børneopdragelse, privatliv og karrierevalg er fortællinger, der har central betydning for eftertiden og for vores forståelse af, hvad og hvem der har lagt de grundlæggende sten i det byggeri, der former nutidens børnesyn og skoledrift. Hendes børn Morten, Rasmus og Mads har på forskellig vis båret faklen videre og gennem orkestre som Sneakers, Moonjam og Danseorkesteret oversat deres mors formsprog til et musikalsk udtryk for voksne, ligesom de i som store teenagere har produceret og medvirket i Lottes egne musikudgivelser.
Udgivelsen vil bidrage med en oversigt over Lottes samlede værker samt hendes diskografi, og dertil vil den levende fortælling, der omhandler en progressiv kvindes levede liv fra vidunderbarn på klaver til en ungdom under 2. verdenskrig, og en uddannelse blandt kransekagefigurerne i Danmarks kulturradikale miljø, tjene som et vigtigt refleksionsrum og en kommentar til nutidens børneopdragelse, kvindesyn og pædagogiske grundtanker. Hvordan balancerede hun mellem stærke filosofiske musikalske visioner og et familieliv som mor til 3 børn i 60’erne og 70’erne? Hvilken betydning fik samspillet med netop hendes børn for hendes musikalske virke, og hvilken arv står vi med efter familien Kærsås indflydelse på dansk pædagogik og børne- samt populærmusik?