Ph.D projekt "Personcentreret kommunikation i somatiske sygeplejerskers møde med psykiatribrugere"

Projektdetaljer

Beskrivelse

Et participatorisk Ph.D-projekt, der ved hjælpe af dialogiske metoder og samskabelse undersøger aspekter af mødet mellem mennesker med psykisk lidelse og somatiske sygeplejersker. Projektet fokuserer særligt på betydningen for patienters sikkerhed og sygeplejerskers arbejdsmiljø.

Nøgleresultater

Delstudie 1 tager afsæt i narrative interviews med psykiatribrugere, som jeg analyserer ved hjælp af dialogisk narrativ analyse, inspireret af Arthur W. Frank. Analysen viser, at patienter med psykisk lidelse befinder sig i "patientsikkerhedens grænseland" i deres møde med non-psykiatrisk hospital. Jeg problematiserer den nuværende afgrænsning af patientsikkerhed, som ikke anerkender de emotionelle og psykosociale "skader", som patienter kan pådrage sig i mødet med sundhedsvæsenet. Jeg diskuterer ud fra en kritisk refleksiv tilgang behovet for en udvidet forståelse af patientsikkerhed. Delstudie to undersøger somatiske sygeplejerskers hverdagspraksis med fokus på mødet med psykiatribrugere. Her udgør institutionel etnografi det metodiske og analytiske afsæt, suppleret med Bakhtins stemmebegreb. Analysen viser, at sygeplejerskers møde med psykiatribrugere modelleres og formes af feltets centrale dokumenter, hvor krav om personcentrering, omsorg, omhu og samvittighedsfuldhed overrules af effektivitetskrav.
Delstudie 3 tager afsæt i en samskabelsesworkshop med sygeplejersker og psykiatribrugere som medforskere, hvor de foretager en fælles analyse af deres erfaringer med dette møde. Analysen viser foreløbig, at parterne kan mødes i en fælles sårbarhed i mødet med systemet, hvor begge kan opleve sig fremmedgjort i manglen på anerkendelse.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/11/2131/12/24