Retten til egen historie

Projektdetaljer

Beskrivelse

I tilbydes som kommune gratis opkvalificering i forhold til skriftlighed i børnesager
Med Barnets Lov, som forventes at træde i kraft i foråret 2023, vil kravene til kommuners inddragelse af børn og unge blive skærpet. Der er desuden lagt op til, at sprogbrugen skal justeres, så børn og unge fremover ikke får det indtryk, at de udgør et problem, der skal håndteres. Endelig varsles der et opgør med stigmatiserende sprogbrug.
Dette vil stille nye krav til skriftligheden i sagerne. I tilbydes på denne baggrund et opkvalificeringsforløb i perioden 2022-2023 for medarbejdere, som skriver om børn og unge i børnesager, fx socialrådgivere, pædagoger, familieplejekonsulenter mfl. I forløbet får medarbejderne feedback på egne skriftlige dokumenter. Opkvalificeringen understøtter medarbejdernes arbejde med de skærpede socialfaglige og juridiske krav, der følger med Barnets Lov, og styrker deres kompetencer til at medtænke barnet/den unge som medskribenter og/eller medlæsere.
Forløbet er gratis for jer at deltage i, da det finansieres af Folketingets partier og en række fonde. Forløbet indgår i et større udviklingsprojekt, ”Retten til sin egen historie”, der omhandler anbragte og tidligere anbragtes ret til aktindsigt i egne børnesager.
Hvilke medarbejdere deltager, hvordan foregår opkvalificeringen og hvad er ressourcetrækket?
I er som kommune med til at pege på, hvilke medarbejdergrupper, der skal deltage i opkvalificeringen. Vi anbefaler, at både et antal myndighedssocialrådgivere, jurister og forskellige medarbejdere fra udførerområdet deltager.

Opkvalificeringen foregår ved, at medarbejdere sammen med kollegaer fra egen arbejdsplads ved to halve temadage sætter spot på skriftligheden. Det kan fx foregå ved, at alle forud for temadagen har udvalgt to eksempler på noget, de selv har skrevet om et barn eller en ung, som de gerne vil have feedback på. Ved at tage afsæt i igangværende sager sikres relevans, aktualitet og mindst muligt tidsforbrug for medarbejderne. Ved temadagen deltager medarbejdere fra Københavns Professionshøjskole med stor viden om skriftlighed og en eller to unge fra De Anbragtes Vilkår. Sammen med medarbejderne identificerer vi eksempler på god og mindre god skriftlighed. Vi arbejder også med hvordan man kan inddrage barnet/den unge i udarbejdelsen af dokumentationen.

Vi afholder desuden en workshop på tværs af afdelinger, hvor unge fra De Anbragtes Vilkår formidler egne erfaringer med aktindsigt og forslag til hvad professionelle på den baggrund skal være opmærksomme på, når de skriver om børn og unge. Der vil også blivegivet sparring i forhold til, hvordan nye tiltag i Barnets Lov kan implementeres i den kommunale praksis, samt hvordan kommuner kan forholde sig til aktindsigtsbegæringer. Endelig vil vi afsøge muligheden for at holde en workshop på tværs af kommuner, så udvalgte medarbejdere sammen med aktører fra andre kommuner kan inspirere og sparre med hinanden.

Hvilket udbytte får I som kommune af at deltage:
-I får gratis opkvalificering, der klæder medarbejderne på til at udarbejde skriftlig dokumentation, der tager højde for de nye krav, der følger med Barnets Lov, samt trænet
medarbejdere i et konsekvent blik på barnets/den unges og familiens perspektiv
-I får styrket jeres viden om, hvordan kommuner skal forholde sig til aktindsigtsbegæringer
- I får mulighed for at blive inddraget i udarbejdelsen af landsdækkende inspirationsmaterialer og hjælperedskaber, der understøtter god skriftlighed i børnesager og praksis i forhold til at give aktindsigt
-I bliver spydspidskommune i et centralt udviklingsprojekt, som har ministeriel bevågenhed.

Projektet er den del af at større projekt i samarbejde med Rigsarkivet, Tambuka, Forsogsmuseet og KP.



Fagligt tager vi afsæt i fagbogen Blikke fra dem du skriver om – børn og unges aktindsigt. Bogen, som udkom i juni 2022 på Akademisk Forlag, er baseret på interviews med tidligere anbragte og kommunalt ansatte medarbejdere. Den formidler redskaber og enkle greb til hvordan fagprofessionelle kan udarbejde skriftlig dokumentation i børnesager. Den er skrevet af antropolog og projektleder Mette Larsen med juridiske og socialfaglige bidrag fra Idamarie Leth Svendsen og Anne Homann Bjerregaard.
Kort titelRetten til egen historie
StatusIkke startet