Skolerne har siden 2013 skullet opfatte sig selv som uddannelsessted for lærerstuderende i praktik (retsinformation, 2013). Med den nye læreruddannelse fra 2023 (i daglig tale LU23) er denne intention blevet skærpet yderligere. Uddannelsespolitisk er der kommet lys på skolernes særlige opgave som uddannelsesskole, og uddannelseslæreren er nævnt med særlige opgaver og ansvarsområder (KL m.fl. 2023). Det internationale forskningsfelt efterspørger mere viden konkret funderet i uddannelseslæreren som funktion, der nu fremstår underbelyst (Murray m.fl. 2021). At være lærer og læreruddanner kræver forskellige professionelle kompetencer (se fx Nielsen, 2023; Böwadt, 2023, 2024), og projektet undersøger sammenhængen mellem egen og andres forståelser af positionen som uddannelseslærer i udviklingen af denne gruppes professionelle identitet.
Projektet arbejder ud fra følgende forskningsspørgsmål:
•Hvordan fremskrives positionen som uddannelseslærer i policy-dokumenter knyttet til LU23?
•Hvilke grundforståelser har uddannelseslærere af sig selv som læreruddanner og hvordan formes denne professionelle identitetsforståelse relationelt?
•Hvordan kan vi gennem udviklingsforløb arbejde med lærernes professionelle identitetsforståelse knyttet til LU23’s intentioner?
Projektets metodiske tilgang:
I projektet anvender vi etnografisk aktionsforskning. Denne metodiske tilgang giver indblik i det sociale hverdagsliv på skolen sideløbende med og som afsæt til at arbejde bevidst med at etablere nye faglige forståelser hos uddannelseslærerne (Tacchi m.fl. 2003). Således bidrager tilgangen med metoder til både den eksplorative og transformative side af forskningsspørgsmålene, en tilgang som også efterspørges i den internationale litteratur på feltet (Vanderlinde m.fl. 2021).
I den nye læreruddannelse (LU23) er der kommet et skærpet fokus på, at uddannelsen finder sted på både skole- og campusarena. Det betyder, at uddannelseslærerene (de tidligere praktiklærere) træder i en mere tydelig rolle som meduddannere af de studerende. Uddannelsesskolerne får en mere fremtrædende rolle, og der er både politisk bevågenhed og forskningsmæssig interesse i at blive klogere på, hvilke muligheder uddannelseslærerne får for at udvikle deres professionelle identitet som læreruddannere.
Projektet undersøger både hvordan uddannelseslærernes nye rolle beskrives i politiske styringsdokumenter og går tæt på uddannelseslærernes selvforståelse vha. etnografiske metoder. Endelig etablerer projektet et konkret udviklingsforløb, hvor uddannelseslærere udvikler nye måder at gå til opgaven som uddannelseslærer i overensstemmelse med en forståelse af sig selv som meduddanner af de lærerstuderende på lige vilkår med underviserne på campus.
Projektet har en tidsramme fra efterår 2024 til forår 2026.