Økonomisk styring i kommunerne: introduktion til mål- og kontraktstyring, økonomistyringsværktøjer samt udfordringer i kommunerne

  Publikation: Bog/antologi/rapport/Ph.d. afhandlingBogUndervisning

  Abstract

  Økonomisk styring i kommunerne er en lærebog på professionsuddannelserne, der beskriver styringens drivkræfter i kommunerne ud fra forskellige perspektiver.
  Bogen belyser kommunernes rolle og placering i den samfundsøkonomiske kontekst med stramme udgiftsrammer herunder hvordan disse rammer og vilkår skaber en række dilemmaer, når der skal vælges styringsværktøjer i den offentlige sektor. Bogen redegør for finansieringen af kommunerne, herunder samspillet mellem finanspolitikken og kommunernes budgetter.
  Bogen sætter fokus på, hvordan de kommunale bevillingsregler og budgetadfærdsteorier som fx New Public Management påvirker styringen, og hvordan målstyring og kommunale budgetmodeller kommer i anvendelse, når det kommunale budget skal lægges.
  Endvidere behandler bogen de styringsteknologier, der kommer i spil, når kommunernes økonomi begrænses af budgetloven og udgiftslofter.
  Der redegøres for anvendelse af udlicitering, demografimodeller, resultat- og kontraktstyring, budgetanalyser, innovations- og kvalitetsstyring, benchmarking og nøgletal samt generelle økonomistyringsprincipper. Bogen indeholder en række praktiske eksempler, bl.a. metode ved budgetlægning på beskæftigelsesområdet.
  Bogens formål er at give et bredt indblik i kommunernes økonomistyring og en viden om, hvad der aktuelt bevæger sig i den kommunale styring.

  OriginalsprogDansk
  UdgivelsesstedKøbenhavn
  ForlagSamfundslitteratur
  Udgave3. udg.
  Antal sider379
  ISBN (Trykt)978-87-593-3230-6
  StatusUdgivet - 2018

  Emneord

  • professionsuddannelser
  • kommuner

  Citationsformater