Belonging og oplevelse af livskvalitet for personer som lever med fremskreden kræft i eget hjem

Hanne Peoples, Nina Nissen, Åse Brandt, Karen la Cour

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelForskningpeer review

Abstract

Baggrund: I en tidligere artikel, udforskede hvordan personer med fremskreden kræft oplever deltagelse i aktivitet og livskvalitet i deres hverdag, som pegede på betydningen af at gøre noget sammen med og for andre. Disse fund relaterer sig til det teoretiske begreb belonging, inden for aktivitetsvidenskab.
Formål: At opnå en dybere forståelse af måder hvorpå livskvalitet, relaterer sig til belonging, for personer med fremskreden kræft i eget hjem, ud fra et aktivitets perspektiv.
Metoder: Ni deltagere tog del i studiet, som benyttede en kombination af semi-strukturerede interviews og photo-elicitation to data indsamling. Data fra 18 interviews og 77 fotografier blev tematisk analyseret, ved teoretisk at trække på fire dimensioner af belonging.
Fund: Resultaterne understreger betydningen af at fastholde deltagelse i aktiviteter som muliggør sociale fællesskaber, hvilket deltagerne forbandt med livskvalitet. Dimensioner relateret til social deltagelse bliver særlige betydningsfulde når man lever med en fremskreden kræftsygdom og isolation blev beskrevet som en barriere for at opleve belonging. Genstande viste sig at være vigtige i relation til at opleve eksistentiel og spirituel belonging som også kunne udløse bekymring om forestående død.
Bidragets oversatte titelBelonging og oplevelse af livskvalitet for personer som lever med fremskreden kræft i eget hjem
OriginalsprogEngelsk
Artikelnummer10.1080/14427591.2017.1384932
TidsskriftJournal of Occupational Science
Vol/bindEarly On-line
Sider (fra-til)1-14
Antal sider14
ISSN1442-7591
DOI
StatusUdgivet - 16 okt. 2017

Emneord

  • Sundhed, ernæring og livskvalitet

Citationsformater