Borgernær ledelse i folkeskolen - elevplaner, evaluering og læringsledelse

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstract

I dag bruger velfærdsorganisationer evaluering til at kvalificere opgaveløsning. I folkeskolen er det et politisk krav, at lærerne benytter elevplaner til løbende at evaluere elevernes læring i alle fag, til at tilrettelægge en undervisning, der er til fordel for den enkelte elev, og til at styrke samarbejdet med forældrene. Dette kapitel vil vise, hvordan lærerne i to folkeskoler, Byskolen henholdsvis Landskolen, bruger elevplaner til at evaluere både elevens faglige udvikling og elevens læring i andre livssituationer, for eksempel elevens evne til at få venner, komme til tiden og bevare vægttab.

Kapitlet argumenterer for, at elevplaner er et borgernært evaluerings- og ledelsesværktøj. Den personlige elevplan kan bruges til at evaluere flere af elevens livssituationer, og disse kan blive ledet ved hjælp af elevplanens personlige læringsmål og med målrettede læringshjælp fra lærere og forældre.

Kapitlet peger på betingelser, muligheder og udfordringer i evaluering af borgeren. Evaluering skaber en særlig viden om borgeren – en viden, der også kan gå borgerens privatliv for nær. Det er derfor centralt at reflektere over, hvordan evaluering inviterer borgere til at deltage i vurdering af deres egne behov, ønsker og potentialer for velfærd. Kapitlet giver anledning til diskussioner af, hvor grænsen går for borgernær evaluering, når evalueringsværktøjer overskrider personlige grænser i jagten på bedre velfærd.
OriginalsprogDansk
TitelBorgernær ledelse
Antal sider27
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagAkademisk Forlag
Publikationsdato2016
Sider154-175
Kapitel6
ISBN (Trykt)978-87-500-4529-8
StatusUdgivet - 2016

Citationsformater