Brug knolden: Undervisningsmateriale: Madkamp 2018/2019

Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerBogUndervisning

Abstract

I 1537 kunne europæerne byde velkommen til en ny gæst på fødevaremarkedet. Kartoflen havde rejst den lange vej fra Sydamerika over Atlanten til Spanien, men den fik en blandet modtagelse, da store dele af befolkningen var noget skeptiske i forhold til at prøve den nye eksotiske fødevare. For hvad skulle denne nye knold bruges til? Hvordan kunne den tilberedes? Til hvilket måltid skulle den spises? Og smagte den overhovedet godt?

Der skulle faktisk gå et par hundrede år, før kartoflen fik en fast plads i måltidet hos den europæiske befolkning og fandt hele vejen til Danmark.

I Danmark fik kartoflen også en kedelig velkomst. Man mener, at det var franske Hugenotter, der tog den med til Danmark, da de blev inviteret til landet af Frederik IV i 1719. Hugenotterne var flygtet fra Ludvig den 16., som ville brænde dem på bålet for kætteri. I Frankrig var kartoflen blevet en populær spise, fordi kongen havde sat den på sit eget bord, og det var derfor naturligt for Hugenotterne at medbringe den
på deres lange rejse til Danmark.

Men der skulle gå mange år, før danskerne kastede deres kærlighed på kartoflen. Først med kartoffeltyskerne starter en større dyrkning af kartofler på den jyske hede. I første omgang blev de anvendt til dyrefoder, men i starten af 1800-tallet begynder de at finde vejen til middagsbordet. I de danske hjem sker der en stor omvæltning, da brændekomfuret kommer til. Og her bliver kartoflen for alvor en del af danskernes kost. Komfuret afløser ildstedet, og nu bliver det pludseligt muligt at tilberede flere
elementer til måltidet på samme tid.
OriginalsprogDansk
ForlagMadkulturen
Antal sider55
StatusUdgivet - 2018
BegivenhedBrug knolden -
Varighed: 1 jan. 2018 → …

Konference

KonferenceBrug knolden
Periode01/01/18 → …

Emneord

  • Sundhed, ernæring og livskvalitet

Citationsformater