Den skjulte sandhed: Konspirationsteorier, magt og konflikt

Rikke Louise Alberg Peters, Mikkel Thorup, Maria Brockhoff

  Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerBogFormidlingpeer review

  Abstract

  Regeringen putter noget i drikkevandet, der gør dig lydig. Jøderne kontrollerer alle verdens medier og regeringer, og det var i virkeligheden amerikanerne selv, der stod bag angrebet på World Trade Center, samtidig med at det også var Osama bin Laden. Intet er, som det ser ud, og der er skjulte kræfter overalt, som undertrykker os.
  Fortællingen om skjulte kræfters indflydelse på verdens gang dukker op med stadig større hyppighed, men hvad skal man egentlig mene om konspirationsteorier? Er det farlige fortællinger, som peger direkte frem mod politisk vold og terror, eller er det harmløse og farverige fortællinger med en vis underholdningsværdi, som vi ikke behøver at tage særligt alvorligt? Og kan man i det hele taget skelne mellem sande og falske konspirationsteorier?
  Bogen undersøger fænomenet konspirationsteorier ud fra en række analytiske tilgange og giver et bud på hvordan de opstår, hvorfor de eksisterer og hvorledes det kan være, at vi tilsyneladende bliver ved med at fascineres af fortællingernes afsløring af en skjult sandhed. Konspirationsteorien kædes sammen med fænomenerne magt og konflikt og analyseres som en særlig fortælleform, hvor det strukturerende princip for fortællingen er forklaringen på, hvorledes, hvorfor og hvem der holder noget skjult.
  I løbet af bogen præsenteres og analyseres mange af de konspirationsteorier, der har floreret i historien, og dem der aktivt fortælles i dag på internettet og de sociale medier.
  OriginalsprogDansk
  UdgivelsesstedAarhus
  ForlagKlim
  Antal sider207
  ISBN (Trykt)9788772042138
  StatusUdgivet - 5 dec. 2018

  Emneord

  • Medier, kommunikation og sprog
  • kognitiv dissonans
  • konflikter
  • konspirationsteorier
  • magtteori

  Citationsformater