Det første og det andet Gellerup: en komparativ ideologianalyse

Publikation: Working paper/preprintWorking paper

165 Downloads (Pure)

Abstract

I november 2014 påbegyndtes nedrivningen af dele af Gellerupparken, en gang kaldt ”det mest helhjertede og ambitiøse danske forsøg på, i stor skala, at realisere 30'ernes sociale vision om en helt ny arkitektur for det moderne menneske”. Den nye ”Helhedsplan for Gellerup og Toveshøj” ønsker at skabe en by, der opbygget efter helt andre principper end det første Gellerup. Det første Gellerup udtrykte en tidstypisk vision om et trygt og lukket velfærdssamfund, hvor lighed, orden og homogenitet var bærende værdier, og hvor planlægning, standardisering og funktionsadskillelse var de principper, der skulle realisere dem.
Den nye plan for et reformeret Gellerup er omtrent lige så ideologisk konsistent som den første Gellerupplan, men værdierne har ændret sig markant. Tryghed er fortsat en bærende værdi, men bliver nu forbundet med begreber som åbenhed, diversitet, sammenblanding og fleksibilitet.
Artiklen foretager en komparativ ideologianalyse, der anskuer de to udgaver af Gellerup som miniaturer af to generationers forskellige visioner om det idéelle menneskelige samliv.
OriginalsprogDansk
Antal sider20
StatusIkke-udgivet - 17 jan. 2017

Emneord

  • Socialt arbejde og sociale forhold
  • Gellerup
  • byplanlægning
  • ideologier

Citationsformater