Digitale teknologier i ældreplejen som mulige veje til at fremme samtale om livet og døden

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterForskningpeer review

Abstract

Baggrund
I et stadigt mere standardiseret sundhedsvæsen, hvor borgere visiteres til konkrete sygeplejeopgaver ud fra ydelseskataloger, har samtalen om livet og døden vanskelige vilkår. Fokus rettes ofte mod biomedicinske problemstillinger. Kendskab til borgerens levede liv er begrænset, og eksistentielle anliggender dokumenteres ofte blot med ja eller nej til hjerte-lunge-redning.

Formål
At belyse anvendelse af digitale teknologier i ældreplejen med henblik på at diskutere, hvordan disse teknologier kan understøtte samtale med borgere og pårørende om livet og døden.

Metode
Gennem en metasyntese af resultater fra to projekter omhandlende anvendelse af teknologi i sygeplejen diskuteres muligheder og barrierer for anvendelse af digitale teknologier i et postfænomenologisk perspektiv.

Resultater
I et projekt undersøges, hvordan digitale platforme kan understøtte kommunikationen for pårørende til mennesker, der lever med demens. Undersøgelsen viser, at digital kommunikation kan være et supplement til at støtte pårørende fx sparring og dialog med andre pårørende og sygeplejersker om eksistentielle og sociale udfordringer.
I et andet projekt undersøges, om virtual reality (VR) formidlet gennem en VR-brille kan fungere som en digital kommunikationsform. Undersøgelsen viser, at naturoplevelser gennem VR-brillen giver anledning til samtale om eksistentielle spørgsmål. Det kan både være gode minder fra det levede liv eller bekymringer om en usikker fremtid eller forestående død.

Konklusion
Digitale kommunikationsformer har potentiale til at understøtte samtale om livet og døden og dermed til en øget støtte i forhold til eksistentielle udfordringer. Studierne peger dog også på nogle begrænsninger eller betingelser. Fx mister den digitale kommunikationsplatform for nogle brugere sin værdi, hvis de ikke kan finde den information derinde, som de har brug for.
Teknologierne kan således ikke bruges forudsætningsløst. Det er centralt, at teknologien fremstår transparent, og at brugeren har en medieret kropslig og hermeneutisk relation til den anvendte teknologi. Sygeplejersker og andet personale har en afgørende rolle i forhold til måden teknologierne anvendes på.

OriginalsprogDansk
Publikationsdato2022
StatusUdgivet - 2022
BegivenhedKunsten af kommunikere 2022: Helbredelse i kontekst - Hindsgavl Slot, Middelfart, Danmark
Varighed: 1 jun. 20222 jun. 2022

Konference

KonferenceKunsten af kommunikere 2022
LokationHindsgavl Slot
Land/OmrådeDanmark
ByMiddelfart
Periode01/06/2202/06/22

Citationsformater