Elektronisk journalplatform i den fysioterapeutiske praksis til kvalitetssikring og dokumentation af praksis

Birgit Tine Larsen, Jesper Bie Larsen, Michael Harboe

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftAbstraktForskning

Abstract

Titel: Elektronisk journalplatform i den fysioterapeutiske praksis til kvalitetssikring og dokumentation af praksis

Forfattere: Birgit Larsen, fysioterapeut, cand. scient., Ph.D. adjunkt på Fysioterapiuddannelsen, UCN, Jesper Bie Larsen, cand.scient.san, forskningsassistent hos Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, MTV og Sundhedstjenesteforskning ved Region Midtjylland og Michael Harboe, fysioterapeut, udviklingschef i firmaet DIGIFYS

Baggrund:

Videreudviklingen af Digifys fra en elektronisk øvelses-database til elektronisk journalplatform med mulighed for kvalitetssikring af behandlingseffekter og dokumentation af evidensen af den fysioterapeutiske behandling, har medfødt ønske om inddragelse af elektroniske undersøgelsesredskaber og validerede spørgeskemaer (Patient Reported Outcome Measures (PROM)) i Digifys. Med udgangspunkt i dette ønske blev indeværende projekt initieret af fysioterapiuddannelsen, UCN, i samarbejde med software firmaet DIGIFYS.

 

Formål:

At videreudvikle den elektroniske journalplatform Digifys, ved at skabe mulighed for at indsamle undersøgelsesfund i kombination med behandlingsinterventioner gennem udvælgelse og implementering af de – ifølge litteraturen - bedst egnede validerede spørgeskemaer.

 

Metode og Resultater:

Undervisere på fysioterapeutuddannelsen bidrog til projektet med litteratursøgning, vurdering og udvælgelse af relevante, anvendelige og validerede spørgeskemaer (PROMs) til forskellige udvalgte knæ- og hofteproblematikker. Firmaet DIGIFYS var ansvarlig for implementeringen af spørgeskemaerne KOOS, Oxford Knee Score, Lysholm, HOOS og Oxford Hip Score i softwaren, og fysioterapistuderende på modul 3, og 11 blev inddraget i projektet gennem præsentation og anvendelse af den elektroniske platform i tilrettelæggelsen af træningsprogrammer og gennemførsel af tests til specifikke undersøgelsesfelter. Et planlagt bachelorprojekt, hvor de studerende ønskede at analysere overensstemmelsen mellem data indsendt elektronisk af patienten i Digifys inden første møde med gentagelse af spørgeskemaet indsamlet efter gældende retningslinjer i klinikken efterfølgende, blev pga. manglende adgang til patienter sat i bero.  De studerende blev i stedet involveret i et parallelt forløbende DigiFys projekt (DigiRehab), som gav dem mulighed for at arbejde med analyse af intra-tester reliabiliteten ved anvendelsen af den elektroniske platform i dokumentationen af undersøgelses resultater i andre faggrupper. Det oprindeligt beskrevne projekt er sammen to andre Digifys relaterede projekter fortsat at finde i uddannelsens projektbank med henblik på fremtidige samarbejdsmuligheder. 

 

Konklusion:

Samarbejdet mellem firmaet DIGIFYS, fysioterapeutundervisere og – studerende er et nyt, innovativt tiltag på UCN, som ønsker at modgå nogle af de udfordringer, der er i praksis omkring dokumentation og kvalitetssikring.  Spørgeskemaerne KOOS, Oxford Knee Score, og Lysholm kan nu anvendes og sendes direkte til knæpatienter inden deres første besøg i klinikken og HOOS og Oxford Hip Score vil blive tilføjet umiddelbart efter afslutningen af projektet. DIGIfys vil fortsat kunne anvendes i undervisningen af de studerende på fysioterapiuddannelsen, og dermed indgå som en naturlig del i læringen af dokumentationspraksis.  

 

Projektet blev gjort muligt gennem offentlig støtte til praksisnær innovationsprojekter på erhvervsakademier og professionshøjskoler i samarbejde med private virksomheder.

 

Nøgleord: elektronisk journalplatform, kvalitetssikring, innovation

OriginalsprogDansk
Publikationsdato4 dec. 2014
Antal sider1
StatusUdgivet - 4 dec. 2014
BegivenhedForsknings- og udviklingssymposium: for fysioterapeuter i region Nordjylland - Selma Lagerløfsvej 2, Aalborg, Danmark
Varighed: 4 dec. 20144 dec. 2014

Konference

KonferenceForsknings- og udviklingssymposium
LokationSelma Lagerløfsvej 2
LandDanmark
ByAalborg
Periode04/12/1404/12/14

Citationsformater

Larsen, B. T., Bie Larsen, J., & Harboe, M. (2014). Elektronisk journalplatform i den fysioterapeutiske praksis til kvalitetssikring og dokumentation af praksis. Abstract fra Forsknings- og udviklingssymposium, Aalborg, Danmark. http://www.ucn.dk/fysioterapeut.