En hverdag præget af angst: angst hos mennesker med svær KOL - hvordan kommer angst til udtryk, og hvordan kan professionelle i kommune og på hospital afhjælpe angst.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelForskningpeer review

Abstract

Baggrund.
Angst relateret til åndenød har stor betydning for hverdagslivet for mennesker med svær KOL. Angst er et velkendt vilkår men vanskeligt at tale om, og omverdenen kan have svært ved at identificere og forstå betydningen af angst.

Formål.
At undersøge, hvordan angst kommer til udtryk blandt mennesker med svær KOL, og hvilken betydning angst har for hverdagsliv og mestringsstrategier. Ligeledes undersøges de professionelles perspektiv på angst blandt mennesker med KOL.

Design og metode.
Sekundær induktiv indholdsanalyse af seks individuelle interviews med mennesker med svær KOL og tre fokusgruppeinterviews med professionelle

Resultater og konklusion.
Angsten beskrives via tre kategorier: ”Angstens udtryk”, ”At tæmme angsten” og ”Kampen for værdighed”. Angsten, der præger hverdagen hos mennesker med svær KOL, udtrykkes forskelligt: verbalt, indirekte og diskret, men også direkte gennem adfærd og reaktionsmønstre. Angsten er ydmygende og medvirker til tab af værdighed. Ubehaget ved angst skaber behov for at kunne tæmme den for at opnå selvrespekt og værdighed. Det kræver, at de professionelle, der interagerer med mennesker med svær KOL, kan identificere og imødekomme angst.

Relevans for klinisk praksis.
Artiklen bidrager med indsigt i angst relateret til svær KOL og bidrager til, at professionelle bedre kan identificere og forstå betydningen af angst.
OriginalsprogDansk
Artikelnummer3
TidsskriftFag & Forskning.
Udgave nummer3
Sider (fra-til)38-47
Antal sider10
ISSN2445-9461
StatusUdgivet - 2022

Emneord

  • Sygdom, sundhedsvidenskab og sygepleje
  • KOL
  • angst
  • palliation
  • rehabilitering

Citationsformater