En sammenligning af selvstændighedsbegrebet for Assessment of Motor and Process Skills (AMPS) og Barthel Index (BI-100) – for patienter indlagt på apopleksi afsnit.

  Publikation: Ph.d. afhandling/ kandidat/ diplomMasterForskning

  Abstract

  Ergoterapeuter arbejder ud fra en overbevisning om, at menneskelig livskvalitet betinges af muligheden for at deltage i daglige aktiviteter, den enkelte selv finder betydningsfulde. Aktivitetsudførelsen afhænger af muligheder og begrænsninger i omgivelserne, i personens evner, rutiner og vaner samt af hvilke aktiviteter/opgaver man gerne vil udføre. Et begreb
  der beskriver aktivitet er ADL, almindelig daglig livsførelse.
  ADL-begrebet har dannet udgangspunkt for udviklingen af flere forskellige undersøgelsesinstrumenter, hvis formål er at bedømme og kvantificere ADL-funktioner, og graden af selvstændighed og/eller behov for assistance. Blandt disse instrumenter findes Barthel Index 100 (BI-100) og Assessment of Motor and Process Skills (AMPS).
  Formålet med studiet var, at vurdere på hvilken måde BI-100 og AMPS korrelere i graden af selvstændighed ved bedømmelse af apopleksipatienter. Baggrunden for denne undersøgelsen var det tværfaglige samarbejde på en apopleksiafdeling, hvor plejepersonale, fysioterapeuter og ergoterapeuter anvendte BI-100 til at vurdere patientens funktionsniveau. AMPS blev anvendt, af ergoterapeuter, til at vurdere kvaliteten af patientens aktivitetsudførelse.
  Et retrospektivt studie af 24 apopleksipatienter, bedømt efter undersøgelsesredskaberne BI-100 og AMPS. Undersøgelsen omfattede 16 kvinder og 8 mænd, fra 2004 til 2005. Mean alder 72 år.
  Den største afvigelse ses ved AMPSprocess og BI-100, 87,5%. Mindre afvigelse ved AMPSmotor og BI-100, 79%. Kappaværdi AMPSprocess og BI-100 = 0.16, for AMPSmotor og BI-100 = 0.09. Det er vigtigt, at vi som ergoterapeuter er fokuseret på hvilke ADL-instrumenter der anvendes til at bedømme menneskers ADL-funktion/færdighed. Resultatet leder hen til en diskussion om hvilke ADL-undersøgelsesredskaber vi anvender i det tværfaglige samarbejde.
  Vejleder på afhandlingen: Gun-Marie Hariz, PhD, Lektor
  OriginalsprogDansk
  StatusUdgivet - 2008

  Emneord

  • ergoterapi

  Citationsformater