En vurdering af småbønder og handlendes forhold i Ghana: Et empirisk studie af tillidspraksisser inden for Yam og Cassava handel

Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerBogForskningpeer review

Abstract

I de seneste år har der været en stigende positiv vækst i en række Afrikanske lande. Et af de lande, som har oplevet vækst er det Vestafrikanske land Ghana. Desværre har dette ikke medført en mærkbar reduktion i fattigdom for størstedelen af befolkningen i Ghana. Det er derfor væsentligt at undersøge aspekter, der kunne lede til en mere bæredygtig og inkluderende udvikling (Hailu and Tsukada, 2011).
Inden for landbrug og fødevarer, nærmere betegnet inden for handel med yam og kassava rødder, agerer bønder og småhandlende i en uformel sektor, med høj risiko, og minimal institutionel støtte til at gøre forretning. De er afhængige af hjælp fra familie, venner og netværk for at overleve og skabe en indkomst.
Forskere inden for tillid påpeger, at når institutionelle rammer ikke fungerer optimalt, er individer afhængige af tillid og netværk som en måde at minimere risici. Endvidere, har empiriske studier påpeget, at tillid ofte er forankret i sociale relationer (Granovetter, 1985). Dette understreger behovet for at studere tillid i bestemte kontekster, I stedet for at antage, at tillid kan defineres på en bestemt universel måde, som fungerer ens i alle kontekster.
Set I lyset heraf tager dette studie udgangspunkt i, hvordan bønder og småhandlende, som sælger og dyrker yam og kassava rødder, overlever og handler i en højrisiko kontekst. Afhandlingen undersøger hvordan tillid påvirker bønder og småhandlendes relationer og forretning, og tager afsæt i relationelle og dynamiske processer, hvorpå tillid udvikles, vedligeholdes, nedbrydes og repareres I disse relationer. Dette er væsentligt at undersøge i forhold til den øgede fokus og formodede gavnlige rolle iværksættere og entreprenører spiller i udviklingslande (Fafchamps et al., 2001). Sådan en tilgang styrker antageligt den enkeltes kapacitet til at ændre eget og deres netværks liv til det bedre, men der er samtidig brug for at studere de strukturer disse aktører handler inden for.
x
Studiet har derfor til formål at undersøge de nuværende praksisser mellem bønder og småhandlende involverede i yam og kassava produktion og salg, og hvordan de relaterer og gør forretning i denne kontekst. Ved at undersøge eksisterende praksisser, bidrager studiet til større viden, som i højere udstrækning tager hensyn og inkluderer eksisterende systemer og praksisser, I et forsøg på at kombinere og skabe en mere gavnlig udvikling og vækst.
Phd’en er baseret på et detaljeret kvalitativt studie af småbønder og handlende, samt deres beslutningstagere i 3 regioner i Ghana: Northern, Brong-Ahafo og Ashanti regions. Her undersøges det, hvordan uformelle kreditsystemer, gengældelse og donationer, og normer har indflydelse på de tillidspraksisser og dynamikker, som kommer til udtryk i studiet. Endvidere belyses det hvordan religion, uddannelse og magt har indflydelse på tillidsdannelser og feltet i helhed.
Studiet konkluderer, at udvikling, vedligeholdelse, nedbrydelse og reparation af tillid skabes og bliver skabt i en kompleks og foranderlig relation mellem aktørerne, kapitalformerne, og relationen til feltet. Bourdieu dannede den teoretiske ramme for dette studie, hvorpå forskellige tillidspraksisser blev belyst. Denne relationelle tilgang gav indblik i de praksisser, som kendetegnede yam og kassava feltet, og derved belyste hvilken rolle tillid spillede i denne kontekst.
Studiet bidrager på denne måde til udvikling af eksisterende teorier og koncepter inden for tillid. Endvidere bidrager studiet til større anerkendelse af aktuelle praksisser inden for småhandel og forretning i den uformelle sektor, hvor en stor procentdel af befolkningen i udviklingslande befinder sig. Dette kan gavne bæredygtige udviklingsinitiativer, samt skabe større fokus på at forene struktur/aktør dilemmaet både inden for forskning i tillid, men også I forhold til praksis.
Bidragets oversatte titelEn vurdering af småbønder og handlendes forhold i Ghana: Et empirisk studie af tillidspraksisser inden for Yam og Cassava handel
OriginalsprogEngelsk
ForlagAalborg Universitetsforlag
Antal sider300
ISBN (Elektronisk)978-87-7112-741-6
StatusUdgivet - 2016
NavnPh.d.-serien for Det Humaniske Fakultet, Aalborg Universitet

Emneord

  • markedsføring

Citationsformater