Erfaringer med lyd ved e-undervisning

Publikation: AndetForskning

13 Downloads (Pure)

Abstract

I forbindelse med udviklingen og tilrettelæggelsen af bioanalytikeruddannelse som et delvis netbaseret undervisningsforløb er der gjort mange erfaringer med brug af lyd ved e-undervisning, som jeg har samlet i dette temahæfte.
Da det i forbindelse med netbaseret undervisning er vigtigt at beherske det tekniske på et vist niveau, indeholder temahæftet adskillige direkte anvisninger på hvorledes det tekniske betjenes i forskellige situationer, ligesom der som supplement er lavet en del elektronisk materiale, eksempelvis instruktionsvideoer om optagelse af lyd i forskellige programmer.
Et par af påstandene i dette temahæfte er, at end ikke velovervejet pædagogiske valg kan forbedre lydkvaliteten og at lydkvaliteten ikke bør forstyrre e-undervisning. Derfor er det forsøgt afdækket hvad der kan forårsage forringelse af lydkvaliteten og komme med anvisninger på hvorledes en rimelig lydkvalitet kan opnås. I forbindelse med synkron vejledning med lyd er det således især vigtigt at internetforbindelsen har en tilstrækkelig høj upload og download hastighed. I forbindelse med elektronisk undervisningsmateriale kan adskillige faktorer forårsage forringet lydkvalitet og det er derfor vigtigt at lyden optages i støjfri omgivelser ved brug af en rimelig mikrofon og en computer med lydkort, der dækker et tilstrækkeligt frekvensområde. Desuden er det vigtigt at softwaren til lydoptagelsen indstilles hensigtsmæssigt og at der stilles minimumskrav til de studerendes internetforbindelse og udstyr.
Erfaringerne med lyd ved e-undervisning omhandler mere end det tekniske. Nogle af de øvrige betragtninger, som beskrives er, at lyd er vigtig i forhold til at skabe sociale relationer, at lyd er vigtig i forhold til udtale af fagudtryk som en del af en professionskompetence og at vellykket e-undervisning med lyd er baseret på indhold, it og indtaling.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2009
Antal sider29
StatusUdgivet - 2009

Emneord

  • e-læring

Citationsformater