Evidensbaseret sygepleje: En deduktiv indholdsanalyse af evidensbaseret sygeplejes italesættelse i to sygeplejefaglige tidsskrifter med henblik på at anskueliggøre grundlaget for kliniske sygeplejerskers holdningsdannelse til begrebet.

Publikation: Ph.d. afhandling/ kandidat/ diplomKandidatspecialeForskning

Abstract

En deduktiv indholdsanalyse af evidensbaseret sygeplejes italesættelse i Danmark, for at belyse kliniske sygeplejerskers holdningsdannelse hertil, viser en tendens til tvetydig og uklar formidling.
I Danmark mangler der tilsyneladende en ensartet definition på evidensbaseret sygepleje, der bevirker at sygeplejerskers kompatibilitet nedsættes og kompleksitet øges over for innovationen.
Hensigten er at undersøge sygeplejefaglige tidsskrifters italesættelse af evidensbaseret sygepleje i formidlingen til kliniske sygeplejersker for at anskueliggøre grundlaget for deres holdningsdannelse til begrebet.
En deduktiv indholdsanalyse af 8 studier, valgt med brug af in og eksklusionskriterier, er gennemført. Studierne er kritisk vurderet og fundene analyseret ud fra 4 kategorier: institutionelle betingelser; værdier; praksis og hensigt og Rogers teori om ”diffusion of innovation.
Af den tværgående analyse fremkom 4 temaer; organisatorisk og strukturel beslutning; konventionel begrebsuenighed; spændingsfelt mellem teori og praksis og kvalitetssikring af sygepleje. Italesættelsen af evidensbaseret sygepleje fremstår tvetydigt med tendens til 2 polariserede holdninger: naturvidenskab kontra holisme.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAarhus Universitet
StatusUdgivet - 2010

Citationsformater