Facilitering af selvstudiet i problembaseret læring - et læringsdesign for asynkron kommunikation

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelForskningpeer review

  Abstract

  Ved Bioanalytikeruddannelsen på Professionshøjskolen Metropol praktiseres problembaseret læring (PBL) ved at føre de studerende gruppevis gennem en struktureret læringsproces, der faciliteres af en tutor og initieres af åbne virkelighedsnære problembeskrivelser. Processen fører til, at gruppen opstiller egne læringsmål, som de studerende i det efterfølgende selvstudie afdækker ved selvstændig indhentning og bearbejdning af viden. Forløbet afsluttes ved en faglig diskussion i gruppen. Alle led i processen er essentielle for de studerendes læring og for, at de pædagogiske hensigter med PBL indfries.

  Der har været stor fokus på, hvordan problembeskrivelsen, tutors rolle og gruppedynamik har indflydelse på læringsprocessen i PBL. De studerendes selvstudie har derimod fået mindre opmærksomhed.

  Artiklen præsenterer et læringsdesign for, hvordan digital understøttelse kan kvalificere de studerendes selvstudie under hensyntagen til PBL-princippet om selvstyret læring. Konkret arbejder de studerende under selvstudiet i et kollaborativt online dokument, hvor indlæg er styret af læringsmålene, fagligt kvalificeret gennem asynkron kommunikation med medstuderende samt feedback fra tutor.

  Artiklen diskuterer med udgangspunkt i data indsamlet fra de studerendes evalueringer og tutorers iagttagelser, dels læringsdesignets betydning for de studerendes arbejde og læring under selvstudiet og dels potentialet ved brug af læringsdesignet som et refleksionsredskab for undervisere.
  OriginalsprogDansk
  Artikelnummer16
  TidsskriftLæring og Medier (LOM)
  Vol/bind9
  Udgave nummer16
  Antal sider38
  ISSN1903-248X
  StatusUdgivet - 20 feb. 2017

  Emneord

  • Læring, pædagogik og undervisning
  • Asynkron skriftlig kommunikation
  • læringsdesign
  • problembaseret læring
  • selvstudie

  Citationsformater