FN Handicapkonvention og støttet beslutningstagning

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPosterForskning

107 Downloads (Pure)

Abstract

Abstract vedr. forskningsprojekt om FN Handicapkonvention og støttet beslutningstagning i praksis

Forskningsrapporten bygger på en undersøgelse af 4 bosteders praksis vedr. beboerens selvbestemmelsesret over egne økonomiske midler. Beboerne på bostederne er svært udviklingshæmmede og bor permanent på bostederne.
Forskningsrapporten består dels af en rets dogmatisk analyse der belyser retstilstanden vedr. § 82 og § 85 i serviceloven samt handicapkonventionens artikel 12 – lighed for loven. Analysen suppleres af en empirisk undersøgelse af 4 bosteder. Den empiriske undersøgelse beskæftiger sig med bostedernes forståelse af begreber som selvbestemmelsesret og Handicapkonventionens begreb ”støttet beslutningstagning ”, samt desuden en undersøgelse af hvordan bostederne i praksis støtter beboerne i at træffe egne beslutninger vedr. økonomi.
Den empiriske undersøgelse er gennemført som kvalitative interviews med ledere og personale på de udvalgte bosteder.
Undersøgelsens målgruppe lider af psykisk udviklingshæmning fx som følge af autisme, personlighedsforstyrrelser, psykiske vanskeligheder, Downs syndrom, senhjerneskader mm. Mange i målgruppen er desuden fysisk handicappede, kørerstolsbrugere samt epileptikere. Der er tale om et udviklingstrin på omkring ½ - 6 år, og målgruppen er således blandt de dårligst fungerende psykisk og fysisk handicappede, samt den gruppe som har brug for mest hjælp, støtte og omsorg.
Konklusionen på undersøgelsen er at Handicapkonventionen ikke er almindelig kendt på bostederne som lovgrundlag, men at Handicapkonventionens indhold i vid udstrækning efterleves i praksis.
Der er således ingen tvivl om, at bostederne anerkender beboernes selvbestemmelsesret over egne økonomiske midler samt at de i praksis yder støttet beslutningstagning både i form af substitueret beslutningstagning samt ved at støtte op om de beslutninger som beboeren selv kan tage. Generelt henviser bostederne til at de pga. deres omsorgspligt overfor beboeren har pligt til at substituere eller støtte beboerens beslutningstagning.
Undersøgelsen viser også, at bostederne primært anskuer retlig handleevne ud fra en funktionstest, og således anerkender, at beboerne kan have retlig handle evne indenfor et område, men ikke indenfor et andet område. Det betyder også, at det tidligere handicapbegreb, hvor retlige handleevne anses for udelukket generelt pga. personens handicap er forladt. Det er glædeligt, da bostedernes forståelse af handicapbegrebet således er i tråd med FN Handicapkonvention.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato6 nov. 2016
StatusUdgivet - 6 nov. 2016
BegivenhedNordic Forsa - PH Metropol, København, Danmark
Varighed: 7 nov. 20169 nov. 2016
http://www.nordicsocialwork2016.dk/

Konference

KonferenceNordic Forsa
LokationPH Metropol
Land/OmrådeDanmark
ByKøbenhavn
Periode07/11/1609/11/16
Internetadresse

Emneord

  • udviklingshæmmede
  • FN
  • handicapkonvention
  • privatøkonomi
  • psykisk udviklingshæmmede

Citationsformater