Forældres skolevalg. En analyse af rationaler og strategier for forældres valg af skole i Danmark

Johanne Grøndahl Glavind, Ida Gran Andersen, Bent Sortkjær, Julie Overgaard Sørensen

Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerBogForskningpeer review

Abstract

Der er en sammenhæng mellem forældres socioøkonomiske baggrund og deres skolevalg i Danmark, men denne sammenhæng er kompleks. Det viser et forskningsprojekt om forældres skolevalg, som er blevet til i samarbejde mellem Nationalt Center for Skoleforskning/DPU, Frie Skolers Lærerforening og Epinion. Forældre med en lang videregående uddannelse samt forældre med høje indkomster vælger lidt oftere en fri grundskole. Dog er der ingen forskelle i skolevalg for den brede midtergruppe af forældre med korte og mellemlange uddannelse og de midterste indkomstgrupper.

Rapporten Forældres skolevalg viser, at de fleste forældre langt hen ad vejen ønsker sig det samme af deres barns skolegang og dermed har samme rationaler for skolevalget. Dog har forældrene forskellige præferencer for, hvilke faktorer de tillægger størst betydning i forbindelse med skolevalget. Forskerne identificerer således fire underliggende typer af forældre baseret på deres skolevalg. Men typerne reflekterer ikke forældrenes uddannelsesniveau, og dermed bidrager forældres skolepræferencer ikke til sociale forskelle i skolevalget.

Forskerne finder også en sammenhæng mellem forældrenes uddannelsesniveau og deres strategier i forbindelse med skolevalg. Generelt er højtuddannede forældre markant mere aktive i valget af skole sammenlignet med andre forældre. Således finder forskerne sociale forskelle i forældres skolevalgsstrategier, som dog kun i mindre grad kommer til udtryk i valget mellem private og offentlige skoletilbud.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAarhus
ForlagAarhus Universitetsforlag
Antal sider123
ISBN (Elektronisk)9788772190785
StatusUdgivet - 6 nov. 2019
NavnEmpirisk skole-og dagtilbudsforskning
Vol/bind5

Emneord

  • Skoler, fag og institutioner

Citationsformater