God kollegavejledning er ”a friendly peer”.

Publikation: AndetIndlæg i netbaserede medier

1 Downloads (Pure)

Abstract

God kollegavejledning er ”a friendly peer”.
Alle uddannelsesorganisationer bør igangsætte en plan for kollegavejledning. Der er tre principper, som kollegaen skal være i besiddelse af:
1) Have gode samarbejds- og vejledningsfærdigheder. Det bidrager til tillid og respekt mellem kollegaer. Vejlederens rolle er at kunne stille gode spørgsmål. Gode spørgsmål giver kollegaer anledning til refleksion. Det støtter dem til at tænke dybere over egen praksis. Det er at foretrække frem for råd og direkte anbefalinger. Et undersøgende spørgsmål kan være et kraftfuldt refleksionsredskab. I den internationale litteratur siger kollegaer fra over 40 lande, der modtager vejledning, at de ikke har brug for en, der fortæller, hvad de skal gøre. De skal derimod have støtte til selv at finde svare-ne (Foltos, 2013). Det er vigtigt, at afklare roller og ansvarsfordeling når en kollega skal vejlede en anden. Uden enighed om dette kan betyde at kollega-vejledningen mislykkes.
2) Digital teknologi udvikler sig hele tiden. Derfor bør dette aspekt være en naturlig del af vejledningssamtalerne. En vejleder skal ikke hjælpe en kollega med at udvikle tekniske færdigheder indenfor digital teknologi. En vejleder skal hjælpe en kollega med at forstå, hvordan digital teknologi kan anvendes til at forbedre undervisningen.
3) En god kollega vejleder skal være en god kommunikator. At kunne stille skarpt på at undersøge, hvad eleverne gør og, hvordan de tilegner sig viden. Her bliver kollega vejlederen ”a friendly peer”. ”A friendly peer” er en kollega, der finder balancen mellem at opbygge tillid og stille undersøgende spørgsmål. Spørgsmål som udfordrer den praksis, som vejledte har. ”A fri-endly peer” bidrager til at en underviser tør tænke nyt (Foltos, 2014). ”A fri-endly peer” finder denne balance.

OriginalsprogDansk
Publikationsdato17 nov. 2019
Udgivelsesstedhttps://www.linkedin.com/pulse/god-kollegavejledning-er-friendly-peer-preben-kirkegaard/
Antal sider2
StatusUdgivet - 17 nov. 2019

Emneord

  • Ledelse, organisationsudvikling og innovation

Citationsformater