Hvilke sprogdidaktiske greb kalder nutidens og fremtidens sprogundervisning på: og hvordan kan vi motivere eleverne til at lære andre fremmedsprog end engelsk?

Petra Daryai-Hansen

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til rapportFormidling

  Abstract

  Der er mange fortællinger om, hvad der foregår i fremmedsprogs- undervisningen på de danske gymnasier. Der er tales bl.a. om en virkelighedsfjern fransk- og tyskundervisning, der ikke har brudt med den fagdidaktiske tradition, dvs. en undervisning, som primært bygger på tunge litterære tekster, hvor der stadigvæk er et alt for stort fokus på elevernes læseforståelse på bekostning af elevernes produktive færdigheder og deres lytteforståelse, en grammatikundervisning, der ikke er integreret, og umotiverede elever. Men vi ved faktisk alt for lidt om, hvad der i praksis foregår her og nu på de danske gymnasier, fordi fremmedsprogsdidaktikken er et underprioriteret område i Danmark, og der stadigvæk ikke findes tilstrækkelig empirisk undervisnings- forskning inden for feltet.
  Artiklen giver derfor primært teoribaserede bud på, hvordan eleverne kan motiveres til at udvikle kompetencer i deres andet og tredje fremmedsprog, og skitser til centrale sprogdidaktiske greb, der tager højde for, at der ingen nemme opskrifter er.
  OriginalsprogDansk
  TitelTænketanken om sprog : Anbefalinger til at styrke sprog i gymnasiet
  ForlagGymnasieskolernes Lærerforening
  Publikationsdato2016
  Sider27-29
  StatusUdgivet - 2016

  Emneord

  • sprogtilegnelse

  Citationsformater