Idrætsdidaktik i indskolingen: Skab flere meningsfulde idrætsoplevelser i idrætsundervisningen

Kasper Lasthein Madsen, Esben Volshøj, Kirstine Boel Lillelund, Annemari Munk Svendsen, Torben Hansen, Anne Wolff Jakobsen, Mikael Hansen

Publikation: Bog/antologi/rapport/Ph.d. afhandlingRapportForskning

Abstract

Dette materiale er udviklet på baggrund af projektet Mere Meningsfuld Idrætsundervisning, der har undersøgt hvordan vi kan skabe meningsfulde idrætsoplevelser for eleverne i indskolingen. Dette er sket i samarbejde med pædagoger, lærere og forskere og med uvurderlige tilbagemeldinger fra en masse skønne bevægelsesglade børn på de fire skoler, der har deltaget i projektet.


Idræt i indskolingen er en fantastisk arena for bevægelsesglæde, fællesskab og sanselige øjeblikke, der kan gribe eleverne og blive til meningsfulde oplevelser. De oplevelser kan sætte livslange spor i eleverne og gøre idrætten til en fast og betydningsfuld del af deres liv. Det er lærere og pædagogers opgave at understøtte dette, og i det følgende vil vi præsentere en didaktik for indskolingen med en kerne af nysgerrighed, kreativitet, øvelse og kropslige udfoldelsesmuligheder, som kan bane vej for flere meningsfulde idrætsoplevelser.

Meningsfuld idrætsundervisning er et internationalt interesseområde, der tager afsæt i, at hvis idrætsundervisningen skal lykkes med at motivere til livslang fysisk aktivitet, så skal vi ændre perspektiv, så undervisningen som udgangspunkt har fokus på meningsfulde idrætsoplevelser.
Idræt kan desværre være et fag, hvor nogle elever føler sig særligt sårbare eller utrygge, eller hvor de kan have svært ved at finde aktiviteterne meningsfulde. Projektet Mere Meningsfuld Idrætsundervisning har på den baggrund haft til formål at undersøge, udvikle og forandre praksis i idrætsfaget i indskolingen. Vi tager det afsæt, at formålet med idræt i indskolingen først og fremmest er at understøtte og opøve elevernes bevægelsesglæde og nysgerrighed på idræt som fag. Vi har haft som mål at identificere og udvikle nogle konkrete praksisser og didaktisk teori, som kan understøtte muligheden for, at eleverne møder idræt med en følelse af glæde og energi og erfarer, hvordan idræt kan være med til at understøtte deres livskvalitet.

Projektets fokus har været på indskolingen, da de første skoleår baner vejen for resten af skolelivet, og da gode idrætsvaner og lysten til at bevæge sig og være fysisk aktiv gennem hele livet grundlægges i barndommen. Overbevisningen her er altså, at meningsfulde oplevelser med idræt og bevægelse i en tidlig alder kan bidrage til at sprede bevægelsesglæde, som videre kan bidrage til, at flere udvikler sig til at være sunde, aktive og livsduelige mennesker. For at opnå dette mener vi, at idræt i indskolingen bl.a. skal understøtte nysgerrighed, gøre plads til fejl og kreativitet så eleverne kan identificere og lave nye lege og aktiviteter, som er meningsfulde.
Vi har kaldt projektet Mere Meningsfuld Idrætsundervisning, fordi vi tager afsæt i, at meget idrætsundervisning i den danske folkeskole allerede er meningsfuld, men vi har været nysgerrige på at undersøge hvad der understøtter meningsfuldhed for eleverne og på at se om vi kan forstærke og udvikle disse parametre.

Materialet består af et baggrundsafsnit, hvor vi redegør for det teoretiske afsæt for projektet. Herefter følger 6 pædagogiske anbefalinger til at give børn flere meningsfulde oplevelser i idrætsundervisningen. Dertil har vi udviklet en række undervisningsforløb, som konkretiserer de 6 pædagogiske anbefalinger. Anbefalingerne udspringer af 70 undervisningsobservationer og et helt skoleårs prøvehandlinger og drøftelser i pædagog- og lærergruppen. Vi har lagt vægt på, at anbefalingerne taler ind i - og dermed også kan anvendes i - den konkrete virkelighed, som danner rammen om idrætsundervisningen i indskolingen. Det er en virkelighed, hvor der ofte er få lærere eller pædagoger til mange børn, hvor der skal konfliktløses, bindes snørebånd og findes sokker, hvor der ofte er nogle elever, der er kede af det, har glemt idrætstøjet eller synes at det idrætsfaglige rum er uoverskueligt og svært at navigere i. Men det er også en virkelighed, hvor langt, langt størstedelen af eleverne er muntre, bevægelsesglade og nysgerrige, og hvor målet derfor er at fange og vedholde den fantastiske bevægelsesglæde og nysgerrighed for faget og kroppens muligheder, som børnene har på dette tidlige tidspunkt, så de kan fastholde motivationen for bevægelse hele (skole)livet.
OriginalsprogDansk
Antal sider75
StatusUdgivet - 2023

Emneord

  • Læring, pædagogik og undervisning

Citationsformater