'Jeg ved jo hvorfor han reagerer som han gør...': Socialpædagoger, viden og magt på demensområdet i Danmark

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelFormidling

Abstract

Denne artikel beskæftiger sig med, hvordan demensområdet i Danmark igennem de seneste ti år er blevet et aktuelt professionsfelt for socialpædagoger.
Hidtil er der ikke foretaget en undersøgelse af, hvordan socialpædagoger forstår og udfører deres professionalitet i relation til den viden og magt, der konstituerer området. Derfor undersøger denne artikel, hvordan socialpædagogers professionalitet med mennesker med demens på plejeafdelinger konstitueres – samt hvilken viden, de anvender, og hvilke magtperspektiver, der kan siges at være i spil i konstitueringen af arbejdet. Afslutningsvis perspektiveres til, hvilken betydning det kan have for uddannelsen af socialpædagoger.
Artiklen har afsæt i en eksplorativ case-undersøgelse, der har involveret to demensafsnit i en storkøbenhavnsk kommune, som har haft socialpædagoger ansat i deres demensindsats gennem de sidste cirka 10 år. Fra casen er fire socialpædagoger indgået som respondenter i kvalitative interviews. Det empiriske materiale er i en stadig vekselvirkning blevet analyseret, tolket og diskuteret op imod den franske filosof og idehistoriker Michel Foucaults begreber om magtens funktion og udøvelse.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Socialpædagogik
Vol/bind25
Udgave nummer1
Sider (fra-til)73-82
Antal sider10
ISSN1398-3717
StatusUdgivet - 2022

Emneord

  • pædagoguddannelsen
  • demens

Citationsformater