Kan skyld og skam anvendes som metode i socialt arbejde?

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper/skriftligt oplægForskningpeer review

Abstract

Baggrund: Projektet har afsæt i et EU-finansieret projekt i samarbejde med UK, Norge, Finland og Danmark. Projektet har til formål at udvikle en samarbejdsmodel, inspireret af Engestrøm, mellem psykiatrien og fængselsverdenen. Fokus er at blive klogere på hvordan de forskellige aktører, både dem der er ansat i fængslerne og dem der er ansat uden for fængslerne, men som arbejder i fængslerne, de aktører, der samarbejder med fængslet og de indsatte samarbejder. Samtidig er det også projektets formål af få inspiration til hvordan det kan ændre det sociale arbejde, når der fokuseres på rehabilitering i fængslerne i stedet for hårdere afsoninger.

Formål: Det er analysens formål at afdække andre måder at lave socialt arbejde på i et autoritativt miljø, som denne norske fængselskontekst er, og hvilke betydninger der kan få for de indsattes selvindsigter.

Metode: Empirien er skabt i et norsk åbent fængsel og består af observationer af møder, der kan sammenlignes med rehabiliteringsteams i Jobcentre, mellem indsatte og ansatte og interview med fagprofessionelle og indsatte. Det teoretiske afsæt for analyserne er inspireret af Deleuze og Guattaris forandrings- og tilblivelsesforståelse og Davies ’længsel efter at tilhøre’. Disse giver mig blik for hvordan det sociale rehabiliteringsarbejde i fængslerne kan forstås i analyserne.

Resultater: Analysen er et eksempel på en hvordan en god praksis kan udfolde sig i en fængselskontekst, hvor forståelsen af arbejdet med kriminelle har et andet afsæt end straf, men i stedet at udvikle de dømte til ’min kommende nye gode nabo’. I denne del af projektet reflekteres der over, hvilken betydning det kan have når den dømtes kriminelle handlinger italesættes eksplicit og når de i fængslet arbejder ud fra en forståelse af de indsatte skal skamme sig over deres handlinger. Disse betydninger ses i forhold til hvordan rehabiliteringsarbejde kan forstås.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2018
StatusIkke-udgivet - 2018
BegivenhedHvem er eksperterne på området for udsatte voksne?: NUVO konference - UC - Huset, Middelfart, Danmark
Varighed: 19 sep. 201820 sep. 2018

Konference

KonferenceHvem er eksperterne på området for udsatte voksne?
LokationHuset
LandDanmark
ByMiddelfart
Periode19/09/1820/09/18

Emneord

  • Socialt arbejde og sociale forhold

Citationsformater