Klar til barn : Kundskabsoversigt: Eksisterende viden og erfaringsdannelse om forberedende kurser til familier, hvor forældrene er i fare for at reagere voldeligt over for deres børn : november 2005

Bo Ertmann, Else Guldager, Sofie Nørgaard-Nielsen

  Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerRapportForskning

  Abstract

  I forbindelse med iværksættelsen af Velfærdsministeriets ”Handlingsplan mod børnemishandling” blev det besluttet at udvikle forberedende forældrekurser rettet mod udsatte forældre, som er voldelige, eller hvor der er en risiko for, at de vil reagere voldeligt i forhold til deres barn.

  TMC og Udviklingsforum A/S har i samarbejde udviklet Klar til barn for Servicestyrelsen, herunder udarbejdelse af den indledende erfaringsopsamling og udvikling af konceptet for afholdelse af de forebyggende forældrekurser.

  Intentionen med Klar til barn har været at udvikle en ny tilgang til arbejdet med familier, hvor forældrene er i fare for at reagere voldeligt over for deres børn. Et af de aspekter, der adskiller Klar til barn fra andre lignende projekter i Danmark, er, at forældrekursernes udformning og indhold er baseret på en grundig research af internationale erfaringer med forældreuddannelsestilbud.

  Konceptet blev afprøvet i fire kommuner og er efterfølgende blevet videreudviklet. Fra april 2006 har alle landets kommuner mulighed for at tilbyde kurserne gennem deres medarbejdere, for eksempel sundhedsplejersker, socialrådgivere, pædagoger eller psykologer.

  Klar til barn-konceptet består af et forældrekursus, hvor de vordende forældre hjælpes til at knytte positive forventninger til barnet og forældrerollen. Kurserne består af fire møder – tre før og et efter fødslen. Kurserne sammensætter flere forældre fra lokalområdet, så det er muligt for deltagerne at spejle sig i hinanden og evt. danne netværk.
  OriginalsprogDansk
  ForlagStyrelsen for Social Service
  StatusUdgivet - 2005

  Emneord

  • forældre

  Citationsformater