Konsekvenser ved anvendelse af reminiscens: Et randomiseret interventionsstudie på ti danske plejeenheder

Clair Gudex, Charlotte Horsted, Anders Møller Jensen, Marianne Kjer

  Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerBogForskningpeer review

  Abstract

  Reminiscens er et redskab, hvor man bevidst forsøger at vække erindringer via genkendelse gennem forskellige typer af mindevækkere. Disse genstande kan være i form af musik, billeder, genstande, lugte mm. Reminiscens henvender sig især til personer, der i større eller mindre grad har mistet evnen til at relatere begivenheder til hinanden og huske hændelser. Formålet er at genopvække eller forstærke følelser af selvværd og selvidentitet på en behagelig og uformel måde.
  Denne bog giver et billede af, hvordan implementeringen af reminiscens- metoden kan forløbe, og hvilke resultater man kan opnå ved at implementere redskabet som pleje-/omsorgsmetode på plejehjem.
  Der præsenteres resultater fra et kontrolleret interventionsstudie foretaget på ti danske plejeenheder, hvor halvdelen fik implementeret reminiscens. Studiets fokus var på reminiscensmetodens effekt på beboerne og personalet.
  Bogens hensigt er at give inspiration til fagprofessionelle, ledere, ældrechefer og andre, der er involveret i at tilrettelægge nye tiltag på danske boenheder for ældre. Samtidigt er den en forskningsmæssig beskrivelse af et interventionsstudie på det sociale område – herunder beskrivelse af en række problemstillinger, man skal være opmærksom på, når man forsker på dette område.
  Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem Dansk Center for Reminiscens, VIA University College og Centre for Anvendt Sundheds- tjenesteforskning ved Syddansk Universitet.
  OriginalsprogDansk
  UdgivelsesstedOdense
  ForlagSyddansk Universitetsforlag
  StatusUdgivet - 2009

  Citationsformater