Kortlægning af sundhedstiltag på erhvervsuddannelser i Danmark: anbefalinger til det fremadrettede sundhedsarbejde

Mette Munk, Anne Yung Krægpøth, Brian Krogh Lassen, Marie Manniche Riber

Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerRapportForskning

20 Downloads (Pure)

Abstract

Erhvervsuddannelserne har vanskelige vilkår for fysisk aktivitet og andre sundhedsfremmende tiltag sammenlignet med andre ungdomsuddannelser som gymnasiet/HF og handelsskoler. Derudover er adfærdsmønstrene, når det gælder sundhed hos unge forskellige. Blandt unge, som går på erhvervsskole eller er uden uddannelse, findes flest unge, som motionerer meget lidt, som ryger dagligt, har et hashforbrug og har stort forbrug af alkohol.
Bekendtgørelsen for erhvervsuddannelser levner ikke megen plads til at arbejde med sundhed/kost/motion. Og dog: Bekendtgørelsen har krav om handlingsplaner for øget gennemførelse på den enkelte skole/den enkelte erhvervsuddannelse. For nogle skoler er det et incitament til at arbejde med sundhedstiltag bredt betragtet, hvilket fremgår af undervisningsministeriets opgørelser over handlingsplaner for øget gennemførelse.
Vi vidste, inden vi gik i gang med denne kortlægning, at der var tiltag rundt omkring på erhvervsuddannelserne, men der var ikke et samlet overblik over disse tiltag og over de erfaringer, der er gjort rundt omkring på erhvervsskolerne.
På denne baggrund har KOSMOS ønsket at gennemføre en kortlægning af sundhedstiltag på erhvervsuddannelserne. Kortlægningen er gennemført som en kvalitativ undersøgelse. Formålet med arbejdet var at få et samlet billede af indsatserne på erhvervsuddannelserne og på den baggrund fokusere på en fremadrettet indsats på området. Hvilke tiltag synes at give øget trivsel, øget gennemførsel, bedre optagelsestal mv. Rapporten vil derfor afslutningsvis komme med kvalificerede anbefalinger til relevante fremadrettede tiltag.
OriginalsprogDansk
Antal sider98
StatusUdgivet - 2011

Emneord

  • erhvervsuddannelse
  • kortlægning
  • teknisk skole
  • kost
  • motion
  • sundhed

Citationsformater