Krammepapegøjer: Pædagogisk praksis som inddrager kunstneriske og håndværksmæssige arbejdsprocesser

Frants Mathiesen

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiUndervisning

  Abstract

  Artiklen tager udgangspunkt i en studerendes praktikforløb i en SFO, hvor hun involverer børnegruppen ved at tilrettelægge, gennemføre og evaluere et forløb der involverer kunstneriske og håndværksmæssige processer. Praktikforløbet ses som en case, der analyseres ud fra bekendtgørelsens krav til planlægning og gennemførelse af pædagogiske forløb og giver et bud på, hvordan den studerende kan opfylde kravene om kendskab til centrale begreber og få erfaring med planlægning samt gennemførelse af forløb. I artiklen gennemgås centrale teorier om læring og kreativitet i pædagogens arbejde. Der gives en række eksempler på praktisk kreativt arbejde såvel analogt og digitalt.
  Uden involvering i omverden og evnen til at kunne fordybe sig kommer der ikke nye ideer og impulser til at være nytænkende. Det centrale budskab i artiklen er, at en af de vigtigste pædagogiske opgaver er at kunne inspirere til fordybet opmærksomhed. Kreative og kunstneriske forløb er vejen til mere nuanceret sansning, fordybelse og glæde ved at udtrykke sig sammen med andre. Ved hjælp af didaktiske modeller vises hvordan forløb, der inddrager leg, sanser og fantasi, kan involvere børn og unge til at samarbejde og involvere sig i omverden.
  Skabende processer består i at arbejde med at oversætte indtryk til udtryk og udvikle kendskab til såvel personlige og kulturelle symboludtryk. Ved at tilrettelægge forløb med varierede materialer og teknikker mener forfatterne, at den studerende selv udvikler sig fagligt, didaktisk og personligt. I arbejdet med kunstneriske metoder og varierede materialer kan man arbejde med kreative udtryk ude såvel som inde. Der er aldrig kun en løsning men mange mulige løsninger undervejs i en skabende proces.
  OriginalsprogDansk
  TitelPædagogik : Introduktion til pædagogens grundfaglighed
  RedaktørerDavid Thore Gravesen
  Antal sider28
  ForlagSystime
  Publikationsdatomar. 2015
  Sider304-330
  ISBN (Trykt)978-87-9271-1977
  StatusUdgivet - mar. 2015

  Emneord

  • billedanalyse
  • kultur
  • innovativ undervisning
  • kreative processer
  • musisk - Kreative fag

  Citationsformater