Laktulose til forebyggelse og behandling af hepatisk encefalopati hos patienter med cirrose: Litteratursøgt område

Kari Konstantin Nissen, Lea Ladegaard Grønkjær, Line Mosbech Nielsen, Bianca Abildgaard Jakobsen, Rikke Lænsø Baltzer

Publikation: AndetIndlæg i netbaserede medier

Abstract

Studier viser, at langsigtet vedligeholdelsesbehandling med laktulose forebygger nye tilfælde af hepatisk encephalopati (HE), men at patienternes compliance hæmmes af bivirkningerne til laktulose. De mest almindelige bivirkninger er dehydrering, diarre og kvalme, som opleves hyppigst ved overdosering af laktulose (3).
Desuden viser en gennemgang af instrukser for behandling af HE fra 10 forskellige danske hospitaler, udført af denne arbejdsgruppe, at der er uoverensstemmelse i brugen af laktulose til forebyggelse og behandling af HE. Anbefalingerne varierer i dosis af laktulose fra 30 ml. hver anden time til 15 ml. laktulose tre gange dagligt. Desuden er der kun i to instrukser beskrevet behandling til minimal HE, og kun én instruks beskriver forebyggende behandling af HE.
Variationen i praksis synliggør, at der er behov for at vurdere den tilgængelige litteratur på området med henblik på udarbejdelse af anbefalinger for god klinisk praksis vedrørende laktulose til behandling og forebyggelse af hepatisk encefalopati hos patienter med cirrose.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato19 jun. 2018
UdgiverCenter for Kliniske Retningslinjer
Antal sider23
StatusUdgivet - 19 jun. 2018

Emneord

  • Sygdom, sundhedsvidenskab og sygepleje

Citationsformater