Ledelse af ledelse - anden ordens ledelse i organisationer

Frode Boye Andersen (Redaktør), Jørgen Gleerup, Annette Jellesen, Gorm Harste, Holger Meyer Højlund, Morten Knudsen, Henry Larsen, Sverre Moe, Betina Wolfgang Rennison, Per Schaarup, Søren Willert, Signe Groth-Brodersen, Peter Aagaard, Frode Boye Andersen

Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerBogForskning

Abstract

Ledelse er på mange måder vendt på hovedet i moderne organisatoriske processer. Ledelse sidder ikke bare i lederen, og organisatoriske processer kan nogle gange se ud til at lede deres eget liv.
Moderne organisationers vilkår er kendetegnet af stor kompleksitet i opgaveløsningen og tilsvarende af en begrænset styrbarhed og en høj deltagerafhængighed, og det bliver derfor væsentligt at forstå hvordan disse organisationer fungerer: Organisationer bliver i deres funktionsmåde mere afhængige af at medarbejderne i de organisatoriske processer leder opgaveløsningen dygtigt på organisationens vegne. Og lederne i disse organiseringer bliver udfordret på at lede denne 'ledelse af opgaveløsningen' der findes bredt ud i organisationen.
Mange ledere kender denne udfordring allerede fra deres organisatoriske praksis, mens ledelsesteorien synes at være bagud på begreberne: hvordan bliver ledelse til anden ordens ledelse?
Denne bog forfølger spørgsmålet om anden ordens ledelse i organisatorisk sammenhæng. Med så forskellige perspektiver som organisationer, netværk, koalitioner, krige og lokale relationer - og med fokus på eksempelvis koblinger, kompleksitet, refleksive lederskaber, samordningsproblemer og det pædagogiske paradoks i ledelse - bidrager forfatterne til belysningen af anden ordens ledelse som produktivt begreb for ledelse i moderne organiseringer: Hvorfor bliver det aktuelt med en ledelse af anden orden, og hvordan træder den frem i forskellige kontekster? Hvilke grænser for ledelse sætter anden ordens ledelse som optik? Hvordan forpligter ledelse af anden orden sig over for dem der skal ledes? Hvordan leder ledelse sig selv?

Ledelse af ledelse - anden ordens ledelse - er et anderledes iagttagelsespunkt for tidssvarende ledelse; anden ordens ledelse giver paradoksalt på én og samme tid både mindre tyngde og mere tyngde til ledelse. Udfoldelse af dette paradoks vil være givtigt for alle der studerer, formidler eller praktiserer ledelse i moderne organisationer.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAarhus
ForlagSystime
Antal sider287
ISBN (Trykt)978-87-9271-181-6
StatusUdgivet - 2014

Emneord

  • ledelse

Citationsformater