Lyt til borgere med svær KOL og deres pårørende

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelForskningpeer review

Abstract

Baggrund:
Studier viser, at borgere med svær KOL og deres pårørende gerne vil tale om fremtiden og den sidste tid. Men de oplever, at en sådan palliativ indsats er utilstrækkelig på trods af intentioner om en styrket indsats.
Formål:
At opnå konkret viden om forhåbninger og bekymringer for fremtiden og den sidste tid blandt borgere, som lever med svær KOL, og deres pårørende. Hvilke væsentlige elementer kan inddrages i den palliative indsats og i samtaler til borgere med KOL og deres pårørende?
Metode:
Ti kvalitative individuelle semistrukturerede interviews med seks borgere med svær KOL og fire pårørende. Induktiv indholdsanalyse.
Resultat:
Der er formuleret tre kategorier, der beskriver aspekter af palliation relateret til KOL: "Skabe tryghed i uforudsigeligheden", "Italesætte skylden" og "Overkomme håbløsheden". Vi finder, at "Samtaler om fremtiden med KOL" kan omhandle utrygheden, uforudsigeligheden og skylden forbundet med KOL for at kunne opnå tryghed, lade skylden ligge og fokusere på håb og livsmod i hverdagen med KOL.
Konklusion:
Studiets fund anviser forslag til elementer, der kan inddrages i den palliative indsats i hverdagen for at forbedre den kliniske praksis på hospitaler og i hjemmeplejen.
OriginalsprogDansk
TidsskriftFag & Forskning.
Udgave nummer2
Sider (fra-til)24-32
Antal sider9
ISSN2445-9461
StatusUdgivet - 2021

Citationsformater