Mødet mellem læremiddel og klasserum i litteraturundervisningen: Abstract til NNFF9

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftAbstraktFormidling

Abstract

I dette paper præsenterer jeg de foreløbige resultater fra delanalyser i mit ph.d.-projekt: En empirisk undersøgelse af litteraturanalyse og litteraturfortolkning fra læremiddel til undervisning i grundskolens ældste klasser. Formålet med projektet er at undersøge mødet mellem digitale læremidlers didaktiske intentioner og deres faktiske anvendelse i litteraturundervisningen i tre 8. klasser. Præsentationen indeholder projektets foreløbige resultater med afsæt i forskningsspørgsmålet: Hvordan prioriteres og praktiseres litteraturanalyse og -fortolkning i læremiddelprocessen fra lærerens valg af et digitalt læremiddel til elevernes afsluttede arbejde?

Mødet mellem læremiddel og læremiddelpraksis undersøges i en holistisk læremiddel-teoretisk teoriramme. Rammen bidrager med begreber, der adskiller intentioner i læremidler fra lærere og elevers realisering af læremidlerne i den didaktiske praksis. Analysen udføres ved brug af en analytisk induktiv kodning af dokumenter (det oprindelige læremiddel og lærernes redidaktiseringer af det oprindelige læremiddel) og videoobservationer (den gennemførte litteraturundervisning). Kodningen udføres i databehandlingsprogrammet NVivo ved brug af teoretisk forankrede almen- og fagdidaktiske begreber (f.eks. oplevelse, analyse, fortolkning, perspektivering, rammesætning). Analysen omfatter følgende nedslag i empirien

1) Didaktiske intentioner i et digitalt litteraturdidaktisk læremiddel, som lærerne selv vælger
2) Lærernes realisering af det litteraturdidaktiske læremiddels didaktiske intentioner og deres redidaktisering af læremidlet (fx skriftlig redidaktisering, spørgsmålstyper under klassesamtaler)
3) Elevernes realisering af lærerens og det digitale læremiddels litteraturdidaktiske intentioner (fx i svar på lærerens spørgsmål under klassesamtaler og arbejde med læremidlets opgaver)

De foreløbige resultater peger på to forhold i mødet mellem læremiddel og læremiddelpraksis. Dels prioriterer lærerne forståelse af litteraturen og andre æstetiske tekster højere end analyse og fortolkning. Dels praktiserer lærerne analyse og fortolkning i overensstemmelse med deres redidaktisering af læremidlerne i højere grad end forslagene i læremidlerne.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2023
StatusUdgivet - 2023
BegivenhedNNFF9: Nordisk Netværk for Førstesprogsdidaktisk Forskning: Møder og mangfoldighed - University of Helsinki, Helsinki, Finland
Varighed: 25 okt. 202326 okt. 2023
Konferencens nummer: 9

Konference

KonferenceNNFF9: Nordisk Netværk for Førstesprogsdidaktisk Forskning
Nummer9
LokationUniversity of Helsinki
Land/OmrådeFinland
ByHelsinki
Periode25/10/2326/10/23

Emneord

  • læremidler
  • digital fagportal
  • danskundervisning
  • litteraturundervisning
  • folkeskolen
  • udskoling
  • Digitale fagportaler i brug

    Norup, M. S. (Projektleder)

    01/01/2225/04/25

    Projekter: ProjektForskning

Citationsformater