Masterprojekt: En undersøgelse af indlagte etniske patienters ernæringstilstand og spisevaner, samt deres vurdering af og ønsker til kosten og ernæringsplejen

Anette Wendelboe Christiansen

    Publikation: Kandidat/diplom/masterMasterForskning

    97 Downloads (Pure)

    Abstract

    Formål: At tilvejebringe viden om ernæringstilstand og spisevaner hos indlagte etniske patienter, samt viden om deres vurdering af og ønsker til kost og ernæringssygepleje.
    Materiale og metode: Et til undersøgelsen konstrueret og valideret spørgeskema blev besvaret af 17 etniske patienter på kirurgiske og medicinske afdelinger. Patienterne blev målt og vejet.
    Resultater: 64 % havde en BMI > 25 kg/m2 og 40 % var i ernæringsmæssig risiko bedømt udfra selvrapportering om risikofaktorer. Hyppigste kostvalg var vegetarkost suppleret med mad bragt fra familien. Hos 59 % passede maden ikke godt til madvanerne og 41 % kunne ikke altid få mad, som de havde lyst til at spise.
    Flere patienter ønskede bl.a., at personalet vejledte om anbefalet kost, indhold i den serverede mad og kosttilbud. Ønskerne blev kun imødekommet i begrænset omfang.
    Konklusion: De etniske patienters ernæringstilstand var præget af overvægt og fedme. Der blev indikeret behov for et mere varieret kosttilbud for at imødekomme flere etniske patienters madvaner og behov for at ernæringssygeplejen i større udstrækning blev tilrettelagt udfra en individuel dataindsamling for at forebygge ernæringsmæssige komplikationer hos etniske patienter.
    OriginalsprogDansk
    KvalifikationTom
    UdgivelsesstedÅrhus C
    Udgave1
    Udgiver
    ISBN'er, trykt10:87-91756-23-5
    StatusUdgivet - 2006

    Emneord

    • etniske patienter
    • kulturel kost
    • spisevaner
    • ernæring

    Citationsformater