Abstract
Formål: At tilvejebringe viden om ernæringstilstand og spisevaner hos indlagte etniske patienter, samt viden om deres vurdering af og ønsker til kost og ernæringssygepleje.
Materiale og metode: Et til undersøgelsen konstrueret og valideret spørgeskema blev besvaret af 17 etniske patienter på kirurgiske og medicinske afdelinger. Patienterne blev målt og vejet.
Resultater: 64 % havde en BMI > 25 kg/m2 og 40 % var i ernæringsmæssig risiko bedømt udfra selvrapportering om risikofaktorer. Hyppigste kostvalg var vegetarkost suppleret med mad bragt fra familien. Hos 59 % passede maden ikke godt til madvanerne og 41 % kunne ikke altid få mad, som de havde lyst til at spise.
Flere patienter ønskede bl.a., at personalet vejledte om anbefalet kost, indhold i den serverede mad og kosttilbud. Ønskerne blev kun imødekommet i begrænset omfang.
Konklusion: De etniske patienters ernæringstilstand var præget af overvægt og fedme. Der blev indikeret behov for et mere varieret kosttilbud for at imødekomme flere etniske patienters madvaner og behov for at ernæringssygeplejen i større udstrækning blev tilrettelagt udfra en individuel dataindsamling for at forebygge ernæringsmæssige komplikationer hos etniske patienter.
Materiale og metode: Et til undersøgelsen konstrueret og valideret spørgeskema blev besvaret af 17 etniske patienter på kirurgiske og medicinske afdelinger. Patienterne blev målt og vejet.
Resultater: 64 % havde en BMI > 25 kg/m2 og 40 % var i ernæringsmæssig risiko bedømt udfra selvrapportering om risikofaktorer. Hyppigste kostvalg var vegetarkost suppleret med mad bragt fra familien. Hos 59 % passede maden ikke godt til madvanerne og 41 % kunne ikke altid få mad, som de havde lyst til at spise.
Flere patienter ønskede bl.a., at personalet vejledte om anbefalet kost, indhold i den serverede mad og kosttilbud. Ønskerne blev kun imødekommet i begrænset omfang.
Konklusion: De etniske patienters ernæringstilstand var præget af overvægt og fedme. Der blev indikeret behov for et mere varieret kosttilbud for at imødekomme flere etniske patienters madvaner og behov for at ernæringssygeplejen i større udstrækning blev tilrettelagt udfra en individuel dataindsamling for at forebygge ernæringsmæssige komplikationer hos etniske patienter.
Originalsprog | Dansk |
---|---|
Kvalifikation | Tom |
Udgivelsessted | Århus C |
Udgave | 1 |
Udgiver | |
ISBN'er, trykt | 10:87-91756-23-5 |
Status | Udgivet - 2006 |
Emneord
- etniske patienter
- kulturel kost
- spisevaner
- ernæring