Når mødet med livet bliver et møde med døden: En begrebsanalyse af sorg i relation til perinatal spædbarnsdød

Publikation: Ph.d. afhandling/ kandidat/ diplomKandidatspecialeForskning

7 Downloads (Pure)

Abstract

Begrebsanalysen undersøger, hvilken aktuel status begrebet sorg i relation til perinatal spædbarnsdød har i sygeplejedisciplinen. Hertil anvendes Rodgers metodiske og filosofiske begrebsforståelse. De tre aspekter definition, betydning og anvendelse giver information om begrebets aktuelle status og retninger for fremtidig udvikling.
På baggrund af analysen kan begrebet defineres som en unik og individuel proces, der er kontekstafhængig, og som medfører en emotionel respons. De fremherskende temaer er relateret til kønsforskelle, stilhed, og at se og holde det døde barn. Analysen viser også, at der ikke længere anvendes en klassisk forståelse af sorg. Tosporsmodellen kan give sygeplejersker en forståelse for den brede variation af sorgreaktioner, der opstår i relation til spædbarnsdød. De modsigende resultater i forhold til at se og holde det døde barn, giver anledning til tvivl om standard plejen er nødvendig, tilstrækkelig eller i værste fald har en iatrogen negativ effekt på forældres sorg.
Det må konkluderes, at begrebet aktuelt har brug for at blive udviklet og gjort mere klart i forhold til alle tre aspekter. Hertil er der både brug for kvalitativ og kvantitativ forskning.

OriginalsprogDansk
StatusUdgivet - 1 aug. 2009

Citationsformater