Når pædagogiske principper og koncepter rammer praksis: erfaringer fra socialpsykiatrien

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper/skriftligt oplægFormidling

Abstract

Oplægget tager udgangspunkt i feltarbejder på fem bosteder (§ 107 og 108) for voksne med psyko-sociale problemer med og uden misbrug og ofte med alvorlige psykiatriske diagnoser. På denne baggrund er jeg blevet opmærksom på, at på trods af bostedernes nogle gange omfattende metodekataloger er det langt fra entydigt, hvilken pædagogisk praksis specifikke pædagogiske principper og koncepter giver anledning til i livet på bostederne.
Med udgangspunkt i en konstruktivistisk forståelse af forholdet mellem teori og praksis vil jeg undersøge sammenhænge mellem pædagogiske principper og koncepter på den ene side og pædagogisk praksis på den anden. Formålet er således ikke at ’måle’ praksis i relation til principper og koncepter for på den måde at afgøre, om disse implementeres ’korrekt’ i den pædagogiske praksis, men snarere at undersøge hvilke former for praksis, forskellige principper og koncepter kan give anledning til, når de indlejres i praksis, og hvordan forskellige former for praksis begrundes med henvisning til pædagogiske principper og koncepter.
I mit oplæg vil jeg præsentere nogle ’undringer’. På den ene side peger mit feltarbejde på, at pædagogiske principper som hviler på tilsyneladende stærkt divergerende menneskesyn – som f.eks. systemisk-narrativ teori og neuropædagogik – i nogen grad kan begrunde den samme pædagogiske praksis på forskellige bosteder. På den anden side peger feltarbejdet på, at de samme pædagogiske principper – som f.eks. miljøterapi – omvendt kan give anledning til vidt forskellig praksis på forskellige bosteder.
Undersøgelsen er i en eksplorativ fase, så mit oplæg præsenterer ikke færdige svar og kun meget foreløbige hypoteser. I stedet vil jeg lægge op til at inddrage tilhørernes viden og erfaringer i diskussionen.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato27 sep. 2019
StatusUdgivet - 27 sep. 2019
BegivenhedNUVO 2019: Koncepter og kvalitet på udsatte voksenområdet - Huset, Middelfart, Danmark
Varighed: 26 sep. 201927 sep. 2019

Konference

KonferenceNUVO 2019
LokationHuset
Land/OmrådeDanmark
ByMiddelfart
Periode26/09/1927/09/19

Citationsformater