Niemals vergessen: Vergangenheitsbewältigung 1945 bis heute

Rikke Louise Alberg Peters, Louise Ebbesen Nielsen, Marie Søgaard Thellesen

  Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerBogUndervisning

  Abstract

  Tysk fortid spøger stadig
  Niemals vergessen – Vergangenheitsbewältigung 1945 bis heute
  Hitler i badekar med gummiænder og Stasi-officer med Havanna-cigarer. Hvorfor bliver den tyske fortid ved med at spøge i litteraturen og i samfundsdebatten? Kan – og skal man overhovedet komme overens med fortiden?
  Niemals vergessen sætter bearbejdningen af nationalsocialismen, DDR-tiden, nynazisme og erindringen af fortiden under ny lup ved at inddrage en række multimediale kilder fra 1945 til i dag: prosa- og skønlitterære tekster, lyd, fotos, film, interviews og musik. Vægten er lagt på helt nyt materiale, der er udkommet inden for de seneste fem år.
  Bogens sigte er at kombinere et spændende og højt fagligt indhold med en række elevaktiverende øvelser, der gør emnet relevant og nærværende. En rød tråd i Niemals vergessen er glosetræningsøvelser, der gør eleverne i stand til at samtale om komplekse emner og opøver deres aktive ordforråd. Opgaverne tager udgangspunkt i elevernes hverdagserfaringer, så de gradvist bliver i stand til at diskutere fænomenet Vergangenheitsbewältigung fra flere perspektiver. I arbejdet med øvelserne kan eleverne endvidere trække på deres viden fra fag som historie, dansk, samfundsfag, psykologi og religion.
  I tråd med den nyeste forskning i fremmedsprogstilegnelse er opgaverne i Niemals vergessen forståelsesorienterede og sigter mod anvendelse af et kommunikativt sprog i en meningsfuld kontekst. Bogen indeholder mange forskellige typer af opgaver, der tager højde for niveauforskelle og forskellige elevtyper og læringsstile, såsom eksempelvis brætspil med gloser, videointerviews, rollespil, billedanalyse, kryds-og tværs, samt diskussioner af etik og centrale problemstillinger inden for emnet. Til hver tekst er der flere forskellige opgaver, som læreren frit kan vælge imellem, ligesom den enkelte lærer kan vælge at bruge enkelte tekster eller et enkelt kapitel som (del af) forløb i undervisningen.
  Niemals vergessen egner sig til tysk B-niveau og A-niveau og ikke mindst til AT-forløb. Bogen indeholder danske introduktioner til de enkelte kapitler.

  OriginalsprogTysk
  UdgivelsesstedAarhus
  ForlagSystime
  Antal sider200
  ISBN (Trykt)978-87-616-8380-9
  StatusUdgivet - 30 jan. 2016

  Emneord

  • Læring, pædagogik og undervisning

  Citationsformater