Nuværende praksis på vægttabsområdet: en opsamling af tilbud til overvægtige i de danske kommuner

Christina Jessen-Winge, Jeanette Reffstrup Christensen, Kim Lee, Hans Jonsson

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftAbstraktForskning

48 Downloads (Pure)

Abstract

Baggrund
Op mod halvdelen af den danske befolkning er overvægtige eller svært overvægtige. Studier har vist, at en kombination af kost, fysisk aktivitet og adfærdsterapi kan støtte vedvarende vægttab.
I Danmark er det kommunerne, der tilbyder primær og sekundær forebyggelse af overvægt. De fleste danske kommuner tilbyder derfor forskellige forløb med fokus på vægttab. Det er dog uvist om tilbuddene følger anbefalinger og er baseret på evidens.
Formål
Formålet med studiet var at undersøge, hvilke tilbud de danske kommuner har i forbindelse med vægttab. Yderligere var formålet, at undersøge tilbuddenes målgruppe, længde, koncepter, form og indhold samt hvilke sundhedsprofessionelle, der gennemfører dem.
Metode
Data blev indsamlet gennem en systematisk søgning på Sundhed.dk og på Google. Navnene på alle 98 kommuner blev kombineret med søgeordene fedme, overvægt, vægttab, BMI, kost og fysisk aktiviteter. Søgeordene kombineredes med det Booleske begreb ”og”.
Der blev foretaget en manifest kvantitativ indholdsanalyse, der blev gennemført på baggrund af en udarbejdet kodningsmanual og et kodeskema.
Resultat
Søgningen identificerede 234 vægttabstilbud i de danske kommuner. Tilbuddene er målrettet børn, unge, familier, voksne og gravide. Tilbuddene er meget heterogene i forhold til længde og indhold. Længden varierer mellem én time til tre år. Indholdet er ofte kost, fysisk aktivitet eller en kombination. Meget få tilbud indbefatter adfærdsterapi. Yderligere viste resultaterne, at der var stor forskel på hvilke sundhedsprofessionelle, der gennemfører tilbuddene.
Samtidig viste resultaterne, at specielt tilbud rettet mod voksne i høj grad mangler konkrete teoretiske eller evidensmæssige overvejelser.
Konklusion
Vægttabstilbuddene i de danske kommuner, er meget heterogene i forhold til længde, form og indhold og flere følger ikke anbefalingerne til vægttab. Vi foreslår derfor, at der i de danske kommuner udvikles evidensbaserede vægttabstilbud til overvægtige og svært overvægtige borgere.

Nøgleord: Overvægt, vægttabsinterventioner, kommuner, forebyggelse
OriginalsprogDansk
Publikationsdato6 nov. 2018
Antal sider2
StatusUdgivet - 6 nov. 2018
BegivenhedERGO 18: Ergoterapifaglig konference - Comwell, Kolding, Kolding, Danmark
Varighed: 6 nov. 20187 nov. 2018
https://www.etf.dk/aktuelt/nyheder/aabent-tilmelding-til-ergo-18

Konference

KonferenceERGO 18
LokationComwell, Kolding
Land/OmrådeDanmark
ByKolding
Periode06/11/1807/11/18
Internetadresse

Citationsformater